SVT:s meteorolog: ”Blir en väldigt hård kraft i de här vindarna”

Publicerad

Skolor har tvingats hålla stängt och tåg- och bussavgångar har ställts in till följd av stormen Jan. Enligt SVT.s meteorolog Pia Hultgren är det värst i Kirunafjällen och Lapplandsfjällen, där det blir en period med orkanbyar.

– Det blir en väldigt hård kraft i de här vindarna som kan riva med allt i sin väg, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Folk i de drabbade områdena uppmanas att hålla sig inne om möjligt. Vindbyar på upp emot 49 meter per sekund har uppmätts och det varnas för lavinfara och på sina håll obefintlig sikt i fjällen.

Enligt TT har tåg ställts in på sträckorna Kiruna – Narvik och Östersund – Duved. Flera klass 2-varningar har utfärdats runt om i landet och invånarna i norra delen av landet för förbereda sig på att det kan följa strömavbrott i stormens spår.

Se SVT:s meteorolog Pia Hultgren om stormen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.