OBS! Varning för starka tv-bilder Foto: PETAVisa alla (2)
Visa alla (2)

TV: Reptilerna flås levande – för att bli lyxväskor

Uppdaterad
Publicerad

Produkter av ormskinn är på många håll högsta mode. Men många av reptilerna utsätts för en mycket grym hantering innan skinnet till slut hamnar i modeindustrin. Det visar chockerande bildmaterial som släppts av en internationell djurrättsorganisation.

På en av bilderna ligger en stor varanödla och flämtar. Halsen är uppskuren och på insidan blänker det röda köttet. Om en stund kommer någon börja klippa upp ödlans hud, och flå den. Om ödlan hunnit dö då eller inte är tveksamt.

Ödleskinnet ska sedan genomgå en rad processer innan det till slut har förvandlats till en väska. Den kommer att säljas i en exklusiv modebutik någonstans på jorden där det finns gott om pengar. Men den snygga väskan har  alltså en blodig och grym historia.

Flås levande

Bilderna som den internationella djurrättsorganisationen Peta släpper, visar fruktansvärda scener från reptilskinnsindustrin. Små krokodiler klubbas brutalt, och läggs sedan på hög i väntan på att flås. Många av dem lever då fortfarande.

Ormar spikas upp mot ett träd, sedan klipps huden upp. Kroppen kränger panikartat under tiden.

Jonas Wahlström är föreståndare på Skansenakvariet och kan mycket om reptiler. Han säger att man i dag inte kan köpa ormskinnsprodukter med gott samvete.

– Nej, det kan man inte. De allra flesta är pytonormar eller boaormar som är mer eller mindre illegala från början. Men tyvärr så finns det en marknad eftersom det anses vara exklusivt, säger Jonas Wahlström till SVT Nyheter.

Går runt reglerna

Flera av de stora modehusen har i dag reptilskinnsaccesoarer i sina kollektioner. Det finns en internationell konvention, CITES, som reglerar importen av reptilskinn och all handel inom EU är i princip förbjuden eller mycket starkt begränsad. Men det finns sätt att kringgå reglerna.

– De flesta av ormskinnen kommer från ormar som är fridlysta, pytonormar till exempel. Men om man föder upp dem, då är det en annan sak, då tillåts handeln. Men vad är då uppfödningen? Jo, det är att man plockar in ungar från naturen, sen föder man upp dem så att de blir större, sen slaktar man dem. Det är alltså ingen uppfödning. Det är en uppgödning av infångade djur, säger Jonas Wahlström.

Han tittar på filmsekvenserna som visar den brutala hanteringen av reptilerna i skinnindustrin.

Skulle det här kunna vara skinn som någon svensk konsument har gått och köpt?

– Ja, absolut. Naturligtvis är det det. De här kommer ju då in som påstått farm-uppfödda djur. Och alla länder är kanske inte så strikta som Sverige, som kanske inte alltid godkänner de här tillstånden. Det kommer in i EU, finns det sen inom EU så får det ju flyta runt naturligtvis, säger Jonas Wahlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Reptiler flås levande

Mer i ämnet