Foto: TT

Oro för terror påverkar resvanor

Uppdaterad
Publicerad

Oron för terrorattacker spelar allt större roll för hur svenskarna bokar resor. I en ny undersökning uppger mer än hälften, 53 procent, att risken för terrordåd påverkar valet av resmål.

Undersökningen har gjorts av försäkringsbolaget If, och när samma fråga ställdes i fjol var det bara 27 procent som angav att terror påverkar vart man reser.

”När det pratas mycket om terrororganisationer i medier är det inte konstigt att en oro sprider sig – framför allt om attentat sker i vårt närområde. Man tänker till en extra gång innan man bokar en resa”, säger Ifs informationschef Caroline Uliana i en skriftlig kommentar.

I undersökningen fick över 3.000 personer ange tre alternativ som påverkar resmålet. Terror var den faktor som påverkade allra flest medan 45 procent angav oroligheter och den politiska situationen på resmålet. Först på tredje plats med 39 procent kom priset på resan.

Frankrike lockar ändå

Risken avskräcker dock inte svenskar från att resa till Paris, Nice och Toulouse dit resorna mer än fördubblas nu under EM-månaden,

Nice är det mest populära resmålet under EM–månaden, då resorna dit ökar med 115 procent, enligt statistik från resebolaget Ticket.

– Många föräldrar som tar med sina ungdomar på resan vill nog kombinera matcher med sol och bad, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig för Ticket, till TT.

Går tillbaka

När det gäller tillfälliga terrorhändelser som i Paris går svenskars resande ganska snabbt tillbaka till normalnivå, menar hon.

– Men till platser där det skett fler terrorhändelser på en gång, som i Istanbul, minskar resandet.

Åker du till Paris ska du ta med giltig id-handling. Sedan terrorattacken i staden i november i fjol gäller undantagstillstånd, som innebär hårda id–kontroller vid landsgränserna såväl som på krogar, hotell och arenor. Körkort, som i normala fall brukar räcka som id–handling i EU räcker inte, enligt UD:s kansliråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.