Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är fyra skäl bakom Centerpartiets väljartapp. Statsvetaren Tommy Möller: ”De har ett identitetsproblem” Foto: Janerik Henriksson/TT, Johan Nilsson/TT, Kicki Nilsson/TT

Oro inom Centerpartiet – riskerar stort väljartapp i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Politisk identitetskris, medialt ointresse och toppnamn som få känner igen. Centerpartiet ser ut att bli ett av de partier som tappar flest väljare i förhållande till sin storlek i EU-valet.
– Jag är orolig och jag hoppas inte att vi tappar ett mandat, än värre två, säger Anton Sauer (C), gruppledare i Malmö.

Valresultatet 2019 på nästan 11 procent gav C två mandat i Europaparlamentet. Och rejäl fallhöjd när flera opinionsmätningar placerar dem strax över spärren, tillsammans med KD och L.

Förklaringen när SVT ringer runt till C-företrädare i landet är flera. Men många återkommer till otydlighet kring vilken politik partiet vill föra. Men också svårigheten att nå ut i medieflödet.

EU-val 2024

– Under januariavtalet var vi intressanta för både media och väljarna. Nu får Socialdemokraterna mycket ljus. Vi andra oppositionspartier hamnar i skuggan, säger Eva-May Karlsson, distriktsordförande Västerbotten.

”Fokus måste läggas på Wiesner”

De senaste två månaderna har Muharrem Demirok varit den partiledare som förekommit minst i svensk press, vid en sökning i mediearkivet Retriever. Emma Wiesner är också den toppkandidat som är minst känd bland väljarna, enligt en mätning från DN/Ipsos.

Centerstudenters ordförande tycker att partiet kan agera annorlunda för att C:s främsta företrädare ska synas mer.

– Det hade krävts ett ökat fokus kring toppkandidaten den här valrörelsen. Partiet har gått fram med en formulering om att man har flera toppkandidater, men fokus måste läggas mer på Emma Wiesner, säger Rasmus Elfström.

”Partiledaren har alltid ett ansvar”

Partiledarfrågan är känslig i partiet och få vill säga något öppet. Men många menar att Demirok kan hänga löst om C skulle åka ur parlamentet.

– Förutsättningarna ser inte bra ut för honom om man förlorar båda mandaten, säger en centerpartist som vill vara anonym.

Toppkandidaten: ”En utmaning”

– Lyfter det inte för partiet i god tid innan valet så har jag svårt att se att den diskussionen internt inte kommer upp, säger statsvetaren Tommy Möller.

Emma Wiesner ser opinionsläget som ”en utmaning”.

– Men som politiker får man inte vara rädd för utmaningar, utan jag ser fram emot den här valrörelsen och att få prata ännu mer om vår politik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer säkra våra platser, absolut,” säger Centerpartiets Emma Wiesner. I videon berättar partiets toppkandidat vad hon tror att hon kan göra för att vända opinionsläget. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet