Silvana Vretoska, undersköterska hemtjänsten, och Anna Skarsjö (S), ordförande Kommunal väst som också är undersköterska inom äldrevården, berättar om sin oro och sin vardag under pandemin i Sverige möts: Direkt från torsdagskvällen. Foto: SVT

Oro och otydlighet kring hemtjänstens smittskydd: ”Kommer inte åt utrustningen”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad ska ha speciell skyddsutrustning för hemtjänstens möten med misstänkt smittade vårdtagare. Men det kitet kritiserades för att både vara otillgängligt och otillräckligt.

Det har länge larmats om brist på skyddsutrustning hos hemtjänsten, vars personal både riskerar att smittas själva av covid-19 och att föra smittan vidare. I SVT:s debattprogram ”Sverige möts: Direkt” möttes hemtjänstpersonal, stadsdelsdirektör och kommunalråd i Göteborg. De gav helt olika bud om tillgången till skyddsutrustning.  

– Vi går in till de äldre, de som vi skulle skydda så mycket, och vi har varken handsprit eller tvål när vi går mellan upp till 24 stycken olika brukare, säger Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst och undersköterska inom hemtjänsten. 

– Mina medlemmar säger att det känns som att de går in i smittans epicentrum. Det borde vara den säkraste platsen, men det är inte det, säger hon.

Olika bud om tillgång till utrustning

Enligt Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg, ska alla ha tillgång till ett kit där det ingår bland annat visir, handskar och handsprit. 

Anna Skarsjö riktar dock skarp kritik mot kitet. Det exemplar hon har fått se innehöll varken handsprit eller tvål, berättar hon.  

Enligt Babbs Edberg, stadsdelsdirektör i Göteborg, finns det tillräckligt med skyddsutrustning. Men det behöver finnas tydligare definitioner kring de situationer och personer som kräver extra skydd.  

– Vi ska inte använda full skyddsutrustning till alla, men till vissa personer behöver vi göra det. Och då måste vi se till att vi har den skyddsutrustningen till dem, säger hon. 

Har man det i dag? 

– Ja, det har man, säger Babbs Edberg. 

– Nej, det har man inte. Det är overhead-blad som man har snickrat, säger Silvana Vretoska, undersköterska inom hemtjänsten och skyddsombud.  

Hur kan ni ha så olika bilder?

– Jag vet inte, det kanske finns i förråden någonstans. Men många som hör av sig till mig säger att ‘vi kommer ju inte åt skyddsutrustningen’. Vi jobbar helg, vi jobbar kväll och så ska vi ringa till någon som ska komma och hämta den och vi får inte tag i den. Och då går man in och gör arbetet i alla fall, säger Anna Skarsjö.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.