SSU:s förbundssekreterare Ellinor Eriksson tillsammans med ordförande Gabriel Wikström. Det rådet oro bland medlemmarna inför SSU:s årliga sommarläger. Detta efter ett uttalande från en SD-politiker, som drog kopplingar mellan Breivik, AUF och SSU. Foto: Scanpix

Oroligt inom SSU efter SD-politikers uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Flera SSU-medlemmar har hört av sig till förbundet och uttryckt oro inför det kommande sommarlägret. Allt på grund av ett inlägg från en SD-politiker som insinuerat på att även SSU skulle vara ett mål för Breivik.

–Det är högst olämpligt, säger Ellinor Eriksson, förbundssekreterare på SSU som är en av dem som mottagit oroliga samtal från SSU-medlemmar angående uttalandet.

Inlägget publicerades av Patrik Ohlsson, sverigedemokrat i Ängelholms kommunfullmäktige, på sajten Avpixlat. Meddelandet lyder: ”Jag kan tänka mig att Breivik gärna skulle kasta pil om det varit en S-symbol i mitten. Svenska SSU bär drag som går åt precis det håll som medförde deras norska partikamraters död förra sommaren”.

Uttalandet har skapat oro bland SSU-medlemmarna och fler av dem har hört av sig till förbundet med frågor.

–Jag tycker inte att det är konstigt att man blir orolig när det insinueras sådana saker. För många av medlemmarna låg det oerhört tragiska som hände på Utöya väldigt nära. När det antyds såna kopplingarna så väcks självklart både oro och rädsla, säger Ellinor Eriksson.

Svt.se har sökt både Patrik Ohlsson och Jimmie Åkesson utan resultat, men Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen svarar att saken är utagerad.

–Det var väldigt dumt formulerat. Men det Patrik Ohlsson menade var att rikta kritik mot SSU:s hatretorik och deras utföranden av hataktiviteter, som att kasta pil på SD:s partisymbol, säger Martin Kinnunen.

Men kan du förstå att detta väcker oro bland SSU-medlemmarna?

–Det är väldigt tråkigt om de känner så, men den oron kan vi ju avfärda direkt.

Inte heller Jimmie Åkesson svarar på frågor kring det som inträffat, enligt Martin Kinnunen ”ligger inte detta på partiledarnivå”. Men han förklarar att kärnan i hela Patrik Ohlssons inlägg låg i att kritisera SSU:s hatfulla sätt. ”Håller man på med hatfulla sånger och lekar så kan man bli måltavla för hat”. Men att det inte på något sätt skulle handla om att skylla det som hände på Utöya på AUF.

Ellinor Eriksson är start kritisk till sättet Sverigedemokraterna hanterat saken.

–Jag tycker att det är väldigt, väldigt obehagligt och anmärkningsvärt att inte Jimmie Åkesson har varit ute och dementerat detta. Jag tycker även att det är anmärkningsvärt att man insinuerar att AUF:arna har sig själva att skylla och att indirekt då också SSU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer