Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminalisering av oskuldsoperationer debatterades i Aktuellt. Foto: SVT

Tidigare S-politiker: Kriminalisering av oskuldsoperationer spelar klanerna i händerna

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om så kalllade ”oskuldsoperationer” har återigen blossat upp. Detta efter att SVT avslöjat att flera kliniker utför oskuldsoperation och att dessa till och med kan ha finanserats av skattepengar.

Regeringen utreder nu om denna typ av operationer ska kriminaliseras eller inte. Detta diskuterade jämställdhetsministern Paulina Brandberg (L) och den tidigare S-riksdagsledamoten Nalin Pekgul i onsdagskvällens Aktuellt.

Från jämställdhetsministern Paulina Brandberg är det ett tydligt ja till kriminaliseringen av oskuldsoperationer. Men detta skulle inte lösa problemet, säger den tidigare S-politikern Nalin Pekgul, när hon och jämställdhetsministern debatterar oskuldsingrepp i SVT:s Aktuellt.  

Pekgul menar att oskuldsoperationer behövs för att ge kvinnan möjligheten att välja, samtidigt som det ger mindre utrymme för klanledarna att kontrollera kvinnorna.  

– Jag vill utmana klanledarna och säga att ni pratar strunt om oskulder. Man kan operera och ni har ingen makt över kvinnorna, säger Pekgul.  

Detta håller dock inte jämställdhetsministern med om.  

– Jag brukar hålla med Nalin Pekgul, men just i den här frågan har du hamnat fel. En sådan operation stärker myten om att man ska blöda, säger Brandberg.

Bred kriminalisering 

När det gäller den här typen av operationer så är det ett uttryck för hedersförtryck. Detta är jämställdhetsminister Paulina Brandberg tydlig med.

Därför föreslår hon att inte bara göra det olagligt för sjukvårdspersonal att utföra ingreppen utan vill även se en bredare kriminalisering som inbegriper oskuldskontroller, oskuldsintyg samt gälla även exempelvis religiösa ledare.

– Vi vill gå längre än den förra regeringen. Vi har utvidgat den utredningen som tidigare har gjorts och den kommer att redovisas i juli.

Oskuldsoperationer behövs 

Tvärtom, säger Nalin Pekgul, möjligheten att genomföra ”oskuldsingrepp” gör att hedersmyten om oskulden avtar. För berörda kvinnor är detta dessutom en möjlighet att själv välja vad man vill göra.  

– De här kvinnorna har rätt att bestämma över sina liv. Det är inte alltid att andra tvingar dem, säger hon. Ibland kan det handla om att man är orolig för vad ens kille tycker.  

– Jag har träffat de här tjejerna och brukar säga till dem: ”Är det en kille som älskar dig, då kommer han inte att bry sig om det, och är det inte någon som älskar dig då är det en skitstövel som det är skönt att bli av med.”, säger Nalin Pekgul.  

Hör jämställdhetsministern Paulina Brandberg och den tidigare S-politikern Nalin Pekgul diskutera oskuldsoperationer i kvällens Aktuellt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.