Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läkaren tipsa SVT:s reporter om hur hon ska blöda på bröllopsnatten – ”Stoppa in färsk kycklinglever” Foto: SVT/Karin Fallenius

Kliniker utför kritiserade ”oskuldsoperationer”: ”Stoppa in färsk kycklinglever i underlivet”

Uppdaterad
Publicerad

Ingreppet cementerar myter och är hårt kritiserat, ändå är flera kliniker beredda att utföra så kallade ”oskuldsoperationer” på unga kvinnor, visar SVT Nyheters granskning. Prislappen varierar mellan 10 000 och 44 000 kronor.

– Kontroll av flickor och kvinnors sexualitet är en central del av det hedersrelaterade våldet och förtrycket och oskuldsoperationer är ett resultat av detta, säger Madelene Larsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

”Oskuldsoperationerna” är inget som klinikerna annonserar om öppet. Men flera läkare säger ja till ingreppet när SVT Nyheters 25-åriga reporter från Libanon ringer och utger sig för att vara en hedersutsatt kvinna som tvingats till bortgifte av sin familj.

5 av 20 kliniker som SVT Nyheter granskat erbjuder ett ingrepp för att ”återställa oskulden”.

SVT Nyheter granskar

Hedersflickorna och oskuldskravet

Kravet att blöda på bröllopsnatten, för att visa att man är oskuld, är en central del för de som vill upprätthålla hedersnormer. Om en flicka öppet utmanar eller trotsar den rådande normen anses hon dra skam över hela familjen och riskerar att straffas fysiskt för att familjen ska återfå det som uppfattas som förlorad heder. SVT Nyheter har tidigare granskat våldet mot de flickor som lever i hedersrelaterat våld eller förtryck.

Hur många ungdomar som lever med så kallade oskuldskrav är inte känt, men i somras visade en kartläggning i Botkyrka att var tredje flicka förväntades vänta med sex tills hon gifter sig.

Sker i hemlighet

SVT Nyheters granskning visar att en del verksamheter sker i hemlighet, där tipsen om hjälpsamma läkare går från mun till mun. En läkare på Vårby Care i Stockholm erbjuder sig att göra en operation för 10 000 kronor.

När det är dags ställer läkaren hastigt in besöket och ger istället ett tips:

– Du får stoppa in färsk kycklinglever i underlivet för att se till att det rinner blod innan han ligger med dig.

Någon vecka senare återkommer hon och erbjuder operationen igen. När SVT Nyheter senare konfronterar läkaren håller hon med om att hon bidrar till att upprätthålla hedersförtrycket – men att hon gör det för att rädda flickors framtid.

– Du menar att jag istället borde ringa polisen? Det kan göra det värre för flickan för då kanske släkten dödar henne.

Erbjudandet: att ”bli oskuld igen”

Trots att det är en myt att det finns en mödomshinna som spricker vid första samlaget erbjuder även stora etablerade kliniker att ”reparera mödomshinnan”. Skönhetskliniken Devita säger ja under rundringningen men strax innan konsultationen drar de tillbaka erbjudandet, anledningen är enligt sköterskan ”att kirurgen inte vill hamna i media”.

Hos Akademikliniken, som beskriver sig själva som ledande på plastikkirurgi i Norden, kostar ingreppet 30 000 kronor. Det är också den enda kliniken som vill intervjuas öppet om saken.

– Vart ska dessa kvinnor annars vända sig? De är desperata, de skulle bara resa utomlands om det förbjöds i Sverige, säger plastikkirurg Riikka Veltheim på Akademikliniken i Stockholm.

Vad säger du till dem som tycker att du tjänar pengar på hedersförtryck?

– Jag tjänar nästan inget, det är en mikroskopisk del i hela koncernens ekonomi och en ytterst, ytterst liten del i min privatekonomi, säger Riikka Veltheim.

Bildtext: Se plastikkirurg Riikka Veltheim på Akademikliniken förklara hur ”oskuldsoperationen” går till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Karin Fallenius/SVT

”Central del i hedersförtrycket”

Det är i dag inte olagligt att utföra operationerna om patienten är över 18 år. Men den nya regeringen vill kriminalisera ”oskuldsoperationer” samt oskuldsintyg – och kontroller.

Madelene Larsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten menar att dessa operationer bidrar till att befästa hedersnormer.

– Utöver det så är det också djupt oetiskt att vårdgivare i Sverige inte bara utför ingrepp som går utanför beprövad erfarenhet och vetenskap utan att man dessutom tjänar ekonomiskt på den här väldigt utsatta målgruppen, säger Madelene Larsson.

Vet du fler kliniker eller bär du på en egen berättelse? Här kan du tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så gjorde vi granskningen

SVT Nyheters reporter ringde runt till 20 stycken privatkliniker inom intimkirurgi som patient och utgav sig för att vara en hedersutsatt kvinna som tvingats att gifta sig inom kort. Hon frågade om läkarna kunde hjälpa henne att återställa oskulden. Reportern påpekade särskilt att det var viktigt för henne att blöda på bröllopsnatten för att bevisa sin oskuld. Fem kliniker erbjöd en operation.

Kliniker som sa ja till oskuldsoperation: 

Diamond plastikkirurgi, Akademikliniken, Estetiska Institutet, Kvinnorådgivning klinik och Vårby Care.

Kliniker som sa nej till oskuldsoperation:  

Citylaser, Norra kliniken, Carovivakliniken, Art Clinic, Strandkliniken, Plastikakademin, Lotuskliniken, Elit Clinic, Improva klinik, Citadellkliniken, Victoriakliniken, Akademiskt centrum, Oranos Clinic, Devita, Estetikcentrum.

Det här är hedersförtryck

Att leva med hedersrelaterade begränsningar och bestraffningar innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Kvinnors sexualitet och intima relationer är ofta hela familjens angelägenhet eftersom det kan påverka familjens anseende. Flickor och kvinnor som sexdebuterat innan äktenskapet, bryter mot de normer och värderingar som gäller och riskerar att bli bestraffade med våld. 

Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet betraktas som nödvändig för att upprätthålla familjens anseende och status. Det innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram. 

Ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet är två centrala ideal för människor som praktiserar hedersnormer. Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv. Upprätthållande av oskuldsidealet sker genom könssegregation, invaderande föräldraskap, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning. 

Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer inom många kulturer och religioner. 

Källa: Hedersförtryck.se 

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet