Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter wallraffade som en hedersutsatt kvinna – och erbjöds operationer för att ”återställa oskulden”. Foto: SVT

Granskning: Läkare förnekar ”oskuldsoperation” – avslöjas på dold kamera

Uppdaterad
Publicerad

De privata kliniker som SVT granskat vill inte prata om ”oskuldsoperationer” och vissa förnekar att de överhuvudtaget genomförs.

Men på läkarbesök filmade med dold kamera är verkligheten en annan – då planeras ingreppen i detalj.

För hedersutsatta flickor kan det vara förenat med livsfara att inte blöda på bröllopsnatten, för att visa att man är oskuld. SVT avslöjade i går att fem privata kliniker i Sverige erbjuder så kallade ”oskuldoperationer” för kvinnor.

De kritiserade ingreppen kan enligt klinikerna gå till på olika vis; men vanligast är så kallad “hymenrekonstruktion”. Även om ingreppen är lagliga så utförs de oftast i hemlighet.

SVT Nyheter granskar

För att ta reda på vilka ingrepp som klinikerna erbjuder och hur kvinnorna bemöts, bokar SVT:s 25-åriga reporter från Libanon, in konsultationer på tre kliniker och filmar besöket med dold kamera. Reportern säger att hon tvingas till äktenskap av sin familj och att det är viktigt för henne att blöda på bröllopsnatten för att bevisa sin oskuld, annars kan det bli livsfarligt för henne. 

”Är det heder då eller?” frågar plastikkirurgen Christian Ramirez på Diamond plastikkirurgi i Örebro och förklarar att olika operationer har olika läkningstid.

För att skapa en blödning ska de uppklippa slemhinnorna i underlivet sys ihop tre veckor innan giftermålet.  

– Du kommer inte känna något, för du är under narkos, säger han.

Vill först inte ställa upp

När SVT öppet kontaktar Diamond, som har verksamhet både i Stockholm och Örebro, nekar klinikchefen till att de fått förfrågningar om ”oskuldsoperationer”. Detta trots att vår reporter fått både avtal och en faktura på 44 000.

Plastikkirurgen som fångats på dold kamera vill först inte ställa upp i intervju men ändrar sig och vill berätta varför han gör operationerna.

– Det är en patientgrupp som behöver hjälp som inte får hjälp någon annanstans.

Ska man verkligen utföra dessa ovetenskapliga operationer?

– Träffar man dessa patienter så hjälper det sällan att prata om det vetenskapliga fundamentet bakom, att förklara att det finns ingen hymen, det finns ingen mödomshinna. Detta är ju något som är kulturellt och emotionellt laddat, säger Christian Ramirez i en öppen intervju med SVT.

”Ligg inte runt igen” 

– Nej vem har sagt att jag gör sådana operationer? undrar en läkare på Kvinnorådgivning klinik i Landskrona när vi ringer från SVT.

Men när vi besöker kliniken som hedersutsatt patient berättar hon ingående om både ingreppet och hur kvinnor kan orsaka en blödning inför bröllopsnatten. I slutet av besöket säger hon åt vår reporter att ”inte ligga runt igen”.

När SVT konfronterar läkaren efteråt säger hon att det inte hjälper att tipsa om socialtjänst eller polis: 

– Jag gör det för att hjälpa kvinnor. I hemlighet. Kan polisen skydda dig från att ingen vill prata med dig? Eller att du inte blir accepterad?

För att rädda kvinnorna 

Enligt de experter inom hedersrelaterat våld och förtryck som SVT pratat med är ingreppen som klinikerna erbjuder en missriktad hjälp som understödjer myter och förtryck. Alla läkare som erbjuder ”oskuldsoperationer”, oavsett om det är små kliniker eller större, säger att de gör ingreppen för att rädda kvinnorna.

– Alternativet för de här unga tjejerna är att de måste bryta helt med sin familj och leva under skyddad identitet, konstaterar kirurgen på Estetiska Institutet i Stockholm när SVT ringer upp och frågar varför han erbjöd vår reporter en operation.

Blir inte erbjuden att ringa polisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
plastikkirurgen hävdar sedan att han ringer polisen i sådana fall Foto: SVT

Säger du att det finns annan hjälp att få, som att gå till polisen?  

– Ja. Det gör jag ja, svarar kirurgen på Estetiska Institutet.

Vi har haft en reporter som har pratat med dig och då gav du inte den informationen.

– Men det brukar jag nog göra.

Trots att vår reporter under besöken med dold kamera säger att hon kan vara i livsfara blir hon inte på någon klinik erbjuden hjälp att ringa polisen.

Känner du till fler kliniker eller bär på en egen historia? Här kan du tipsa SVT:s granskande reportrar.

Så gjorde vi granskningen

SVT:s reporter ringde runt till 20 stycken privata kliniker inom intimkirurgi och utgav sig för att vara en patient som skulle tvingas att gifta sig inom kort. Hon frågade om läkarna kunde hjälpa henne att återställa oskulden. Reportern påpekade särskilt att det var viktigt för henne att blöda på bröllopsnatten för att bevisa sin oskuld. Fem kliniker erbjöd ett ingrepp. På tre kliniker besökte reportern läkarna med dold kamera eftersom de nekade till operationerna när vi ringde från SVT och frågade. I dessa besök adderade reporten även att hon var utsatt för påtryckningar från sin familj, för att bevisa sin oskuld, annars kunde det bli livsfarligt för henne.

Kliniker som sa ja till oskuldsoperation: 

Diamond plastikkirurgi, Akademikliniken, Estetiska Institutet, Kvinnorådgivning klinik och Vårby Care.

Kliniker som sa nej till oskuldsoperation:  

Citylaser, Norra kliniken, Carovivakliniken, Art Clinic, Strandkliniken, Plastikakademin, Lotuskliniken, Elit Clinic, Improva klinik, Citadellkliniken, Victoriakliniken, Akademiskt centrum, Oranos Clinic, Devita, Estetikcentrum.

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Origo

Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Ring anonymt och gratis under vardagar kl 09.00-16.00 på 020-25 30 00 – samtalet syns inte på telefonräkningen. Du kan också ställa en hemlig fråga här.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 010-255 9191 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Det här är hedersförtryck

Att leva med hedersrelaterade begränsningar och bestraffningar innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens, släktens eller ett ännu större kollektivs intressen sätts framför de egna. Kvinnors sexualitet och intima relationer är ofta hela familjens angelägenhet eftersom det kan påverka familjens anseende. Flickor och kvinnor som sexdebuterat innan äktenskapet, bryter mot de normer och värderingar som gäller och riskerar att bli bestraffade med våld.

Kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet betraktas som nödvändig för att upprätthålla familjens anseende och status. Det innebär att rykten kan räcka för att en familj ska anses förlora sin heder. Det kan också medföra att flickor och kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp inte vågar berätta om det, och att de skuldbeläggs om det kommer fram.

Ogifta kvinnors oskuld och gifta kvinnors kyskhet är två centrala ideal för människor som praktiserar hedersnormer. Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv. Upprätthållande av oskuldsidealet sker genom könssegregation, invaderande föräldraskap, barn- och tvångsäktenskap samt könsstympning.

Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer inom många kulturer och religioner.

Källa: Hedersförtryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet