Foto: Scanpix.

Oskyldig ”facerape” kan ge böter

Uppdaterad
Publicerad

15-åringen gick in på en jämnårig killes Facebook-konto.

Facebook-användare utsätts dagligen för brott – i synnerhet för falska statusuppdateringar, så kallade facerapes. Vad många inte vet är att det som kanske börjat som ett oskyldigt skämt kan sluta med böter, eller i värsta fall fängelse.

Just nu utreds en 15-årig pojke som olovligen loggat in på ett Facebook-konto för dataintrång. Pojken, från Norrköping, polisanmäldes av en jämnårig efter att han gått in på dennes Facebook-konto och skrivit falska meddelanden i hans namn.

-Juridiskt sett är det ett allvarligt brott, säger Göran Eriksson, förundersökningsledare hos Norrköpingspolisen, till TT.

Böter och fängelse

Så kallad facerape kan ses som en omskrivning för det som egentligen är ett dataintrång – ett brott som kan ge dagsböter eller upp till två års fängelse. Och det är ett vanligt brott – så många som hälften av alla unga svenska Facebook-användare har utsatts för att någon kapat deras konto och skrivit roliga eller elaka saker i deras namn, enligt en undersökning som Datainspektionen kom med förra året.

Ändå trillar det inte in mängder av anmälningar till polisen.

-Det finns förmodligen ett väldigt stort mörkertal. Vissa kanske skäms, det är inte roliga grejer som folk skriver och därför kanske man hellre håller tyst om det, säger Göran Eriksson.

Ovetande offer

Ungdomars inställning till internet gör också att både de som roar sig med att kapa konton, och de som utsätts för det, inte inser att det är en brottslig handling, enligt Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen.

-Många har svårt att förstå att det är samma regler som gäller på internet som i verkliga livet. Hela språkbruket är annorlunda på internet, än vad det är på en skolgård till exempel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.