Osmakligt och upprörande, säger jordbruksministern

Uppdaterad
Publicerad

-Det är upprörande bilder. Och det är osmakligt och allvarligt det jag sett. Jag blir alltid ledsen när jag ser att djur far illa.

Det säger jordbruksminister Eskil Erlandsson till rapport.se och tillägger att han blev överraskad av avslöjandet.

-Lars Hultströms gård kontrollerades förra året och då framkom inga anmärkningar, säger jordbruksministern som suttit i möte på förmiddagen med anledning av de nya uppgifterna.

Ansvaret för att kontrollera djurhållare och göra inspektioner ligger sedan årsskiftet hos länsstyrelserna. Tidigare var det en uppgift för kommunerna.

-Vi ändrade modellen för tillsyn för att vissa kommuner inte hade någon tillsyn, säger Eskil Erlandsson. Och flera påpekade också detta, bland annat EU.

”Konsumtionen kommer att påverkas”

Hur tillsynen fungerar nu och om den ska ändras får nu den nytillsatta djurskyddsutredningen ta ställning till. Den har ett brett direktiv, säger Eskil Erlandsson som också tror att det här kommer att påverka konsumtionen.

-Risken är påtaglig att konsumtionen av både skinka och andra grisköttsprodukter går ned. Den här typen av skandaler får effekter, det vet vi utifrån tidigare skandaler, säger jordbruksministern.

Nils Edman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.