Johan Ingerö, ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro, tycker att Leif Östling har en poäng. Foto: Timbro/TT

Östling får stöd: Han har en poäng

Uppdaterad
Publicerad

Att Leif Östling undviker skatt genom ett speciellt upplägg på Malta är ”En total icke-story”. Det säger Johan Ingerö på tankesmedjan Timbro. – Det här blir en story för att han är rik, säger han till SVT.

”Vad fan får jag för pengarna?” frågade Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling när han fick frågor om sitt skatteupplägg på Malta. Även om Östling själv i efterhand sagt att han uttryckte sig slarvigt så har debatten rasat vidare. Både själva skatteupplägget och frågan har väckt stark kritik, bland annat från politiker.

Socialminister Annika Strandhäll twittrade som svar: ”Skamlöst mot, lärare, sjuksköterskor, poliser o undersköterskor som ser till att landet funkar när du tjänar pengar”

”Ingen risk att han blir karriärdiplomat”

Men Östling får också stöd. Johan Ingerö, välfärdsansvarig på tankesmedjan Timbro (som finansieras av en stiftelse bildad av Svenskt Näringsliv), menar tvärtom att frågan ”vad får jag för pengarna?” både är rimlig och angelägen. Särskilt eftersom Leif Östling betalat över 100 miljoner i skatt i Sverige de senaste sju åren.

– Vi har de facto problem med att polisen inte hinner utreda brott, skolresultaten sjunker och vårdköerna växer, samtidigt som vi har hällt in pengar i de här verksamheterna.

– Det är väl ingen risk att han blir karriärdiplomat, det är inopportunt uttryckt. Men han har en poäng.

”Blir en story för att han är rik”

Han är kritisk mot att Leif Östling lyfts som exempel i Uppdrag Granskning.

– Det finns mycket i programmet som är intressant men det är problematiskt att en person som inte ens anklagas för något brott i princip utmålas som gränsande till kriminell. Det är okej att ha tillgångar utomlands, han har bott i andra länder och inte ens varit skatteskyldig. Det blir en story för att han är rik.

Även riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) har twittrat om att kontot som Leif Östling har på Malta är lagligt.

”Kontentan av SVT Nyheters och Uppdrag gransknings rafflande lansering är att Östling lagligt har ett konto i EU-landet Malta. Snopet” skriver Maria Abrahamsson (M). Foto: Skärmdumop Twitter @M_Abrahamsson

LÄS MER: Leif Östling: Vad fan får jag för pengarna?

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paradisläckan

Mer i ämnet