Foto: TT

Leif Östlings uttalande trendar på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Leif Östling frågade sig ”vad fan får jag för pengarna?” när det kom fram att han undviker skatt genom ett speciellt upplägg på Malta.
Nu trendar uttalandet från ordföranden i Svenskt näringsliv på Twitter.

”Tänk att ha hela säcken full och ändå vakna på morgonen o bara #vadfanfårjag”, skriver socialdemokraten Julia Berg, politisk samordnare och vice ordförande i Växjöbostäder.

Twitteranvändaren André Mattsson föreslår: Leva i världens bästa land, betald föräldraledighet, gratis universitetsutbildning, gratis sjukvård och pension, som möjliga svar på Östlings retoriskt ställda fråga.

Flera användare påpekar att Östling själv gynnats av det svenska skattesystemet.

Två examen på universitetet

”Infrastruktur och forskning till exempel, två saker som varit vitala för att bygga de bolag som gjort hen rik”, skriver Stina Billinger, socialdemokrat och planeringschef på näringsdepartementet under den trendande hashtagen och konstaterar samtidigt att Östling kostnadsfritt tagit två examina på svenska universitet.

Twitteranvändaren Anders skriver ”Hur smart är det att gapa efter lägre skatt och samtidigt fly skatten så att vi måste skära ner eller höja skatten och sedan: #vadfanfårjag”.

”Anständigt samhälle”

Ulf Bjereld, förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet och statsvetare, twittrar en länk till TT:s artikel om Leif Östling med kommentaren: ”'Vad fan får jag?' Girigheten förnekar sig aldrig. #ParadisePapers”.

Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, kommenterar hashtaggen: ”Svaret på kvällens fråga: Ett anständigt samhälle.”

Kritik mot granskningen

Flera av de som använde hashtaggen visar stöd för Leif Östling och menar att granskningen handlar om moral och inte någonting brottsligt.

”Leif Östling har betalat så mycket skatt genom åren, han om någon har bidragit till Sverige”, skriver en användare.

Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) konstaterade under kvällen att hon var snopen över granskningen och att kontot Leif Östling har på Malta är laglig.

”Kontentat av SVT Nyheters och Uppdrag gransknings rafflande lansering är att Östling lagligt har ett konto i EU-landet Malta. Snopet” skriver Maria Abrahamsson (M). Foto: Skärmdumop Twitter @M_Abrahamsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paradisläckan

Mer i ämnet