Östros lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Thomas Östros lämnar riksdagen till hösten. Med Stefan Löfven vid rodret känner sig nu exministern trygg.

För bara ett år sedan ville Östros bli partiledare. Det blev i stället Håkan Juholt och Östros petades som ekonomisk-politisk talesman och från partiets verkställande utskott. När Juholt avgick var han inte intresserad.

-Jag känner att partiet är i trygga händer. Stefan Löfven är min typ av socialdemokrat – trygg, kunnig och erfaren.

Löfven ville gärna ha med Östros i sitt lag, men det var dags att gå vidare, något han tänkt på en tid. Vilken uppgift den nye S-ledaren ville ge Östros vill han inte berätta, men säger att han blev glad för frågan.

Återstår att se vad Östros gör härnäst.

-Jag är öppen för både näringsliv och stat.

Han påstår sig inte ha känt sig torpederad det senaste året trots petningen från partitoppen.

-Jag har också känt att så länge som vi var i fritt fall, med ledarskapskris och djup förtroendekris, så kunde jag inte lämna.

Östros är mest nöjd över sina insatser som skatte-, utbildnings- och näringsminister, och mest missnöjd med valförlusten 2006.

-Att vi egentligen hade klarat den svåraste av alla uppgifter – att ta Sverige ut ur ett ekonomiskt kaos, fått i gång tillväxt och sysselsättning – och ändå inte vann.

TT

Thomas Östros

47-årige Thomas Östros valdes in i riksdagen 1994 och kom in partiets högsta ledning, det verkställande utskottet, 1995.

Året därpå plockade Göran Persson in honom i regeringen och där satt han fram till 2006 – först som skatteminister, sedan utbildningsminister och till sist näringsminister.

Östros, som är filosofie licentiat i nationalekonomi, blev efter valförlusten 2006 partiets ekonomisk-politiske talesperson – ett uppdrag han förlorade när Håkan Juholt tog över partiledarposten 2010.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.