Anton Larsson representerar Västsveriges förenade ungdomsråd som är på plats i Almedalen. Foto: TT/SVT

Otryggheten bland västsvenska ungdomar tas upp i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar i Västsverige känner sig alltmer otrygga. Nu är några av dem på plats under Almedalsveckan i Visby för att göra sina röster hörda.

– Det märks att det finns en stor otrygghet. Vi får ofta höra om skjutningar, säger 18-åriga Anton Larsson från Kungsbacka.

Anton Larsson är en av ungdomarna från Västsveriges förenade ungdomsråd som nu befinner sig på plats i Almedalen. Med sig har de undersökningen Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, Lupp.

Val 2018 – #dinröst

Otrygg i skolan

Undersökningen delades ut 2017 till ungdomar i Kungsbacka, samt i nio kommuner i Göteborgsregionen, för att ta reda på hur de ser på sin tillvaro. I resultatet från Kungsbacka uppger bara drygt fyra av tio tjejer i årskurs åtta att de alltid känner sig trygga i skolan, och detsamma gäller varannan kille. I Undersökningen från 2013 var tryggheten högre. Då uppgav åtta av tio elever i årskurs åtta att de kände sig trygga i klassrummet.

30 procent av åttondeklassarna uppger också att de blivit utsatta för brott eller hotade av brott. År 2013 var siffran bara 11 procent.

”Ungdomarna har inte tillfrågats”

Under Almedalsveckan har Anton Larsson tagit upp trygghetsfrågan med politiker.

– Det är många som har åsikter i frågan, men det är inte många svar som har tagits fram tillsammans med ungdomar. Svaren har inte varit tillräckligt kvalitativa – på grund av att de som berörs inte har tillfrågats, säger han.

Om undersökningen:

Lupp-undersökningen har genomförts oktober till november 2017 bland skolungdomar i Kungsbacka kommun, varav 1 146 gick i grundskolan årskurs 8 och 1 042 i gymnasiet årskurs 2. Enkäten har fyllts i av elever i skolmiljö och omfattar även ungdomar bosatta i andra kommuner.

Läs hela undersökningen från Kungsbacka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet