När restriktionerna i Norge slopades blev det både stökigt och trångt på gatorna. Samma yra märktes inte i Sverige – men det var en del köer till krogarna. Foto: Johan Nilsson/TT

Ovanligt lugn natt för polisen – trots slopade restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Den första riktiga festkvällen på länge blev ovanligt lugn för polisen i landet – trots långa krogköer och fyllda dansgolv.

– Vi märkte ingen skillnad att man släppte på restriktionerna, säger Christer Fuxborg vid polisen i region Väst.

De flesta restriktionerna är borta och på onsdagen valde många att ge sig ut och festa, för första gången på länge. När restriktionerna i Norge slopades blev det både stökigt och trångt på gatorna. Samma yra märktes inte i Sverige.

I Göteborg blev festkvällen i stället oväntat lugn för polisen. Två personer omhändertogs för fylleri i hela Storgöteborg under kvällen och natten – ovanligt få, enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

– Vi märkte ingen skillnad att man släppte på restriktionerna, och då hade vi ändå ett fotbollsderby på kvällen med 8 000 åskådare som vi trodde skulle märkas, säger han.

”Vi var mer på tårna”

Polisen hade inför kvällen och natten räknat med en del att göra.

– Vi var lite mer på tårna för att det skulle kunna bli stökigare. Det ösregnade här och vädret dämpade nog en del, säger Christer Fuxborg.

I Stockholm var det mycket folk ute och polisen hade satt in extra resurser runt krogarna, men det blev ändå en lugn natt för polisen. Även i Stockholm omhändertogs bara två personer för fylleri, och inga våldsbrott rapporteras.

– Det är i huvudsak runt Stureplan som människor velat komma in på olika restauranger och krogar. Vi har jobbat tillsammans med krogarna för att kvällen ska bli så lugn som möjligt.

Klubb hade över tusen gäster

I ett regnigt Malmö var det långa krogköer på flera håll, och en klubb i centrala Malmö hade över tusen gäster på plats. Totalt 14 personer omhändertogs för fylleri i Malmö, vilket är mer än en vanlig onsdag, men det har ändå varit lugnt, utan slagsmål eller våldsbrott.

”Kosläpp till helgen”

I Uppsala märktes mer fylla och längre köer med festsugna än en vanlig onsdag, men det var mycket lugnare än en helg, enligt polisen.

– Till helgen har vi bemannat upp, då väntar det riktiga kosläppet, säger Magnus Jansson Klarin vid polisen i Uppsala.

I Norrbotten beskriver polisen natten som en trivsam och vanlig arbetsnatt.

– Det har varit en oväntat lugn natt med tanke på restriktionsbortfallet. Det har inte varit något betydande högre inflöde av samtal till oss, säger David Levy vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.