Mössen frodas i stora delar av landet och nu tar de sikte på bostadshusen. Foto: Scanpix

Ovanligt många möss i år

Uppdaterad
Publicerad

Det är musår i år. Både den större och den mindre skogsmusen har setts i långt större mängder än vanligt – och nu är de på väg in i husen.

-Det är ovanligt gott om dem, om man jämför med det jag har sett tidigare år, säger Gert Olsson, viltekolog på Lantbruksuniversitetet.

Han har studerat förekomsten med hjälp av smågnagarfällor i ett område norr om Växjö, och ska nu göra en liknande studie söder om Gnesta i Södermanland. Avsikten är främst att studera hur viktiga skogsmössen är för spridningen av fästingburna sjukdomar.

-I fjol var det väldigt mycket ekollon, vilket är en viktig föda, och troligen har vinteröverlevnaden varit hög. Situationen är nog snarlik i hela södra Sverige, åtminstone där det finns ek- och bokollon, säger han.

Problem i bostäder

Hans resultat bekräftas av Anticimex som rapporterar hög aktivitet bland mössen på många platser i södra och mellersta Sverige, bland andra Stockholm, Nässjö, Malmö, Linköping, Kalmar, Jönköping, Helsingborg och Göteborg. Med hög aktivitet menas problem med möss inne i bostäderna.

-När det blir kallare på hösten söker de sig inomhus. Men i år var det problem redan tidigt på sommaren, i exempelvis Karlskrona, säger Jan Jungerstam, biolog hos Anticimex.

Fakta: Möss

* I Sverige finns tre vanliga arter av möss: Större skogsmusen (Apodemus flavicollis), mindre skogsmusen (Apodemus sylvaticus) och husmusen (Mus musculus).

* Skogsmössen är utbredda i löv- och blandskog i de södra och mellersta delarna av landet, medan husmusen finns i anknytning till människan över hela landet.

* Skogsmössen är normalt vanligare än husmusen, förutom i städer med tätare bebyggelse. Möss som kommer inomhus under hösten är oftast skogsmöss.

Källa: Europas däggdjur (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.