Ovanligt vargmöte fångat på film

Uppdaterad
Publicerad

Andris Hansen, känd som fågelviskaren, var i höstas med om ett speciellt möte. Han var ute för att spana efter hjort när han plötsligt stötte på en varg på 30 meters håll.

Vargen hade trängt upp en kronhjort i ett buskage när Andris Hansen mötte den. Han berättar om mötet i SVT:s Mitt i naturen.

– Jag blev helt paff och trodde inte mina ögon, säger Andris Hansen.

Därför dröjer sig vargen kvar

Jens Frank, forskare på Grimsö forskningsstation, förklarar att anledningen till att vargen dröjer sig kvar troligtvis är att den har någon resurs i närheten, såsom ett byte eller en lya med valpar.

– Det är svårt att säga om vargen uppfattar att det är en människa. Om Andris hade ställt sig upp och gått mot vargen hade den gett sig av, säger Jens Frank.

Se mer: Tittarnas egna naturfilmer

Skällde i 15 minuter

– Den beter sig som de brukar göra i sådana här situationer. Gäspningen och svansföringen tyder på att den inte är bekväm, men den vill inte ge sig av i onödan, menar Jens Frank, som arbetat med varg i 20 år. 

Andris Hansen berättar för Mitt i naturen att vargen skällde i ungefär 15 minuter. 

– Skällandet kan vara för att kommunicera med andra vargar. Det är ett ovanligt möte och dessutom att få det på film i bra kvalitet, säger Jens Frank. 

Vargmöten blir vanligare

Dock blir möten med varg vanligare i och med att vargstammen ökar och att de lever närmare människor.

Vargen i det här klippet visar inga tecken på aggression och det har aldrig skett något angrepp på människa i liknande situationer i Sverige, berättar Jens Frank. 

– Hade jag inte fått det på kamera hade jag trott att jag drömt alltihop, säger Andris Hansen. 

Se mer: Här stryker vargen förbi Beatrices bil

Andris Hansen är känd för att kunna imitera över hundra fågelarter och även andra djur. Den 23 november medverkar han i Mitt i naturen.

Mitt i naturen

Se fler djurmöten i Mitt i naturen i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.