Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Överläkare Johan Styrud. Foto: SVT

Överläkaren: Självklart finns en rädsla bland vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

När nya siffror från Italien visar att nästan var tionde smittad person där är vårpersonal, och att över 20 italienska läkare har dött de senaste två veckorna, frågar många sig hur det är att jobba inom svensk sjukvård just nu.
– Vi har väldigt stor respekt och iver för att göra det så bra som möjligt för alla patienter, men sen finns det självklart en rädsla. Vi saknar ju skyddsutrustning, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, i Morgonstudion.

Medan antalet svenska coronafall ökar för varje dygn, blir anspänningen för den svenska sjukvården värre och värre. En rädsla som finns bland sjukvårdspersonal är bristen på rätt skyddsutrustning, menar Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus i Stockholm.

I början av veckan frångick Region Stockholm Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att personal som behandlar coronapatienter måste ha långärmade skyddsrockar, och sa att kortärmat är nog. Något som Johan Styrud ställer sig frågande till.

– Det är lite lustigt att man har olika regler. Folkhälsomyndigheten är ändå statens organ för det här, så de måste ha rätt. Nu är det brist på material, vilket gör att man tvingas anpassa reglerna för vad som kanske räcker.

Vill kunna testa personal varje dag

I Italien har de senaste två veckorna över 20 läkare dött till följd av coronaviruset och det har rapporterats att nästan var tionde smittad person jobbar inom vården.

Hur stor är oron bland den svenska personalen med tanke på det som händer i Italien?

– Oro tycker jag är fel ord. Men vi har väldigt stor respekt för att det här är en farlig sjukdom. De allra flesta blir inte speciellt sjuka, men en liten grupp blir väldigt sjuka och då är det livsfarligt. Inom svensk sjukvård pratas det enormt mycket om det här och i sociala medier finns det väldigt många grupper som diskuterar detta hela tiden.

”Vi kommer att nå taket”

Hur väl rustade är vi att hantera ett utbrott likt det i Italien?

– Vi har varit lite sena på bollen. Men nu eskalerar det som landets regioner gör väldigt snabbt, och vi ställer om sjukvården hemskt mycket. Men får vi en situation som den i Italien, så kommer vi att nå taket. Och då kommer inte alla att kunna få fullgod behandling och det kommer inte att gå bra för alla, säger Styrud.

Hör mer från överläkare Johan Styrud i klippet från Morgonstudion ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet