Hör Karin Pettersson, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, svara på tittarnas frågor. Foto: TT/SVT

Överläkaren: Det är den största missuppfattningen bland gravida

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten rekommenderar numera gravida att vaccinera sig mot covid-19. Men kan det vara farligt för fostret?

– Teoretiskt verkar det osannolikt, säger överläkaren Karin Pettersson i Morgonstudion.

Den största missuppfattningen bland gravida är att vaccinet mot covid-19 är farligt för barnet och att det liknar influensa- eller rödahundvaccinet, enligt Karin Pettersson, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

– Det här är ett helt annat vaccin, säger hon.

Coronapandemin

Kan ha negativa långtidseffekter

Överläkaren menar att vi vet tillräckligt mycket i dag för att kunna säga att friska gravida kan ta vaccinet.

– Teoretiskt verkar det osannolikt (att det är farligt för fostret) med den typen av vaccin som vi ger gravida, nämligen RNA-vaccinen, och djurstudier har inte visat några negativa effekter. Men vi har bara ett halvår eller åtta månaders erfarenhet så om det mot all förmodan skulle ha negativa långtidseffekter kan vi inte uttala oss om i dag.

I klippet berättar Karin Pettersson i vilket skede av graviditeten det är bäst att vaccinera sig, om det finns risk att vaccinet triggar igång en tidig förlossning och om man vet något om de långsiktiga konsekvenserna för barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet