– Det verkar vara så att kvinnor väntar längre med att söka hjälp, Fides Schückher, överläkare på Kajsamottagningen. Foto: Sebastian Strandberg/SVT

Överläkaren: Kvinnor som dricker känner mer skuld och skam

Publicerad

Kvinnor med alkoholproblem söker vård i mindre utsträckning än män och drabbas hårdare av fördömanden från omgivningen. Det menar överläkaren Fides Schückher som jobbar på en beroendemottagning som bara tar emot kvinnor med alkoholproblem.

I väntrummet på Kajamottagningen i Örebro skvalar en radio i ett hörn och i taket hänger en kristallkrona. På ett av borden står en urdrucken kaffekopp kvarlämnad med läppstiftsmärken runt. Det här är en av få mottagningar i Sverige som enbart behandlar kvinnor med alkoholproblem. De andra två finns i Stockholm och Göteborg.

– Hos kvinnor som dricker är det väldigt mycket skuld och skam. Män med alkoholproblem har ofta en kvinna som stöttar. Kvinnor har mer fördömande i nätverket runt omkring sig, säger Fides Schückher, överläkare på Kajsamottagningen.

Kvinnor undviker vård

Många människor som lider av alkoholproblem undviker att söka vård, och kvinnor söker vård i något mindre utsträckning än män.

– Det verkar vara så att kvinnor väntar längre med att söka hjälp, vilket kan vara ett problem. Det blir svårare att hjälpa då förstås, säger Mats Ramstedt, forskningsledare på Centralförbundet för narkotika- och alkoholupplysning CAN.

Måste våga fråga

Primärvården skulle kunna bli bättre på att hjälpa kvinnor med alkoholproblem. Det tror Fides Schückher på Kajsamottagningen. Många kvinnor med alkoholproblem söker vård, men inte för sitt missbruk, utan för sömnproblem och ångest. Hon menar att vårdpersonal måste våga fråga om dryckesvanor utan att döma.

– Ibland upptäcks de här kvinnorna på medicinkliniken, när de har svåra kroppsliga symptom. Och då har de aldrig haft kontakt med någon mottagning. Jag tycker att Kajsamottagningen har sänkt tröskeln för att komma in här, säger Fides Schückher.

1177 Vårdguiden – Hänvisar till vårdställen för behandling av alkoholproblem.

Anonyma Alkoholister – Erbjuder hjälp för den som vill sluta dricka.

AI-Anonn – För barn och partners till någon som är alkoholist.

Adamcentret – För den med begynnande alkoholproblem.

Fria länkarna – Hjälper beroende och missbrukare.

Länkarna – För alla som vill komma ifrån sitt missbruk.

Alna – Stöd vid alkoholproblem i arbetslivet.

Alkoholhjälpen – Stöd och hjälp för den som funderar på sitt eller andras drickande.

Alkohollinjen – Stöd och hjälp per telefon för den som funderar på sitt eller andras drickande.

Källa: Systembolaget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.