Experten om hur man ska väga nytta mot risk vid vaccineringen.

Överläkaren: Skrämmande att inte alla vill ta Astras vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Oron kring Astra Zenecas vaccin har de senaste dagarna vuxit på olika håll i landet – och i flera regioner ratar nu patienter vaccinet.

– Vinsten av att ta vaccinet är så extremt mycket större än risken för komplikationer, säger överläkare Johan Styrud som uppmanar alla att ta vaccinet.

En del patienter avbokar sin tid i förväg då de inser att det är Astra-vaccinet de ska få, och andra vänder i dörren vid själva vaccinationsplatsen. Johan Styrud ser allvarligt på situationen.

– Är man över 65 år så är risken för att bli allvarligt sjuk så extremt liten, säger Johan Styrud i Morgonstudion.

Enligt Johan Styrud har Region Stockholm tvingats kasta hundratals doser med Astra Zenecas vaccin varje dygn efter att patienter tackat nej till vaccinet och man inte lyckats hitta en ny person som kan vaccineras innan dosen måste kasseras.

– Här kan inte var och en bli en vaccinexpert. Vi måste lita på Folkhälsomyndigheten.

Även på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg finns rapporter om att doser av Astra Zenecas vaccin har gått till spillo när människor tackat nej, rapporterar Expressen.

– Det tar väldigt mycket att försöka få alla de doser vi har använda, de doserna måste användas inom några timmar, säger överläkaren Maria Taranger till tidningen.

Region Stockholm: ”Väldigt osannolikt”

Region Stockholm dementerar att det skulle röra sig om ”hundratals doser” per dygn som behöver slängas av Astra Zenecas vaccin.

– Jag vet inte var Johan Styrud har fått den siffran ifrån men det låter väldigt osannolikt. Hade det slängts hundratals doser per dygn så hade det kommit till vår kännedom, säger Erik Magni på Region Stockholms pressavdelning.

Hur många doser det skulle kunna röra sig om om kan han dock inte säga eftersom vårdgivarna inte har någon skyldighet att rapportera in hur mycket som behöver kasseras.

Genom Vaccindrekt har region Stockholm kasserat omkring 1700 doser av främst Pfizer/Biontechs vaccin, vilket framkom av en interngranskning som regionen släppte under förra veckan. Detta på grund av att man i slutet av dagen inte kunnat nå de personer, främst personal inom vården, som har möjlighet att ta restdoserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.