Mirsada Popaja ställer sig hellre längst bak i vaccinkön än att ta Astra Zenecas vaccin. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Hon tackar nej till Astra-vaccin: ”Ställer mig längst bak i kön”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1500 personer har hittills fått sitt vaccin på vaccinationscentralen i Västervik, som främst vaccinerat med Asta Zenecas vaccin. Det har förekommit att personer, när de fått veta att de erbjuds Astras vaccin, tackat nej och vänt i dörren. En av dem är Mirsada Popaja.

– Så fort jag hörde om första fallet (av allvarliga biverkningar reds.anm.) så tänkte jag att den där vill jag inte ha, säger hon.

Hon står i kön in till vaccinationscentralen under lördagen och är upprymd och glad över att äntligen få vaccin. Hon har inte träffat sina barn och barnbarn som bor i Halmstad på länge. Men när hon får frågan om vad hon svarar om hon får Astras vaccin är hon tydlig.

– Jag avstår från just det vaccinet, och då får jag väl ställa mig längst bak i kön vad jag förstått, säger hon.

I andra regioner har man vittnat om många som tackar nej till Astras vaccin. I enskilda fall också om hot mot vårdpersonal och krav på en annan vaccinsort. Det har ännu inte skett i Västervik, däremot hade de som kommit till vaccinationscentralen med en bokad tid avstått när de fått reda på att det är Astra som erbjuds, berättar Ann-Katrin Wilhelmsson, samordnare:

”Synd eftersom den tiden brinner inne”

– Det är ett fåtal det handlar om. Vi har vaccinerat 1 500 och det är väl mellan 5 och 10 som tackat och gått härifrån och inte velat ha det, säger hon.

Vad tänker du kring att folk tackar nej på plats?

– Det är ju lite synd för den tiden brinner inne och då är det någon annan som faktiskt hade velat ha vaccin som inte får det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.