Överlevaren: Tillsätt ny utredning om Estonia

Uppdaterad
Publicerad

Tillsätt en oberoende internationell utredning om Estoniakatastrofen. Det uppmanar överlevaren Kent Härstedt till under en minnesceremoni på lördagen.

– Historien springer inte ifrån någon, säger han.

852 människor miste livet när Estonia förliste för 25 år sedan. Men det fanns också 137 personer som överlevde katastrofen.

Kent Härstedt, tidigare S-ledamot och numera ambassadör, är en av dem. Under en minnesceremoni på Djurgården i Stockholm skickade han en uppmaning till politiker och beslutsfattare om att öppna en ny utredning om katastrofen.

– Kom till den logiska slutsatsen att tillsätta en oberoende internationell utredning. Låt oss slippa alla konspirationsteorier, låt oss vara en anständig rättsstat där medborgarna har tilltro för att vi gör allt för att finna svar och lära oss för framtiden, säger Kent Härstedt under talet på lördagen.

Vill ha upprättelse

Han menar att Estoniakatastrofen inte är utredd på ett bra sätt.

– I dag är det en vedertagen sanning att M/S Estonia lämnade hamnen i Tallin icke sjövärdig. Men att det fram till i dag inte utkrävts ansvar av någon, trots att 852 människor dog, är häpnadsväckande. Rättssamhällen som Sverige, Finland och Estland borde själva vilja ha det här tillrättalagt i sina historieböcker.

Som överlevare berättar Kent Härstedt att han känner ett ansvar att lyfta frågan.

– Det är hög tid för upprättelse. Det är hög tid för rättvisa och sanningssökande. Historien springer inte ifrån någon.

Mot bakgrund av de utredningar som redan har gjorts anser regeringen att det inte finns någon anledning att öppna en ny utredning, skriver Justitiedepartementet i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.