Här hedras offren från Estoniakatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

25 år har gått sedan Estonia förliste. SVT Nyheter sänder direkt från en minnesceremoni på Djurgården i Stockholm som inleds klockan 14.00.

852 människor miste livet i Estoniakatastrofen den 28 september 1994. På lördagen anordnas ceremonier runt om i landet för att hedra och minnas offren.

Vid en minnesceremoni som inleds klockan 14.00 på Djurgården i Stockholm närvarar bland andra kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

– Estoniakatastrofen skakade om vårt land, förändrade liv och påverkade många människor, säger statsminister Stefan Löfven (S) under ceremonin.

I sändningen medverkar SVT:s reporter Claes JB Löfgren som berättar om hur det var att jobba den där natten för 25 år sedan och tiden efter katastrofen.

– Det var en känsla av stark overklighet. Folk över hela Sverige drabbades, inte bara enstaka familjer. Nästan alla hade en relation till det, säger han.

”Kaotisk arbetsdag”

Även Hasse Svens, SVT:s korrespondent i Finland och Baltikumländerna, berättar om sina minnen.

– Det var en kaotisk och chockerande arbetsdag. Jag blev väckt mitt i natten och fick höra att det fanns rykten om att någonting hänt Estonia. Ganska snabbt förstod vi att det rörde sig om en väldigt allvarlig olycka.

Carl Bildt (M), som var statsminister vid olyckstillfället, beskriver det som ”den största katastrof som har drabbat vårt land i modern tid”.

– Jag tror att det är det svåraste jag någonsin har varit med om, säger Bildt i SVT:s sändning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.