Foto: Morten Boe/AP/TT

Översvämningar avlöser skogsbrand i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Den skogsbrand som rasat på 11 000 hektar utanför staden Perth i Västaustralien uppges nu vara under kontroll enligt myndigheterna. Delstaten rustar dock redan nu för ett kraftigt regnväder som är på ingång.

– Det handlar om ett ovanligt kraftig oväder, säger säger Västaustraliens premiärminister Mark McGowan.

Det brinner fortsatt inne i det drabbade området, men elden ska inte längre kunna sprida sig och varningarna i området har nedgraderats.

– Vi har haft natt efter natt med hårda vindar och att vi kunde ta oss igenom natten (mot lördag) utan att branden spred sig gör att vi är står bra rustade, säger delstaten Västaustraliens brandkommissionär Darren Klemm på en presskonferens.

Får ännu inte återvända hem

86 hem har förstörts i den 11 000 hektar stora branden, men inga människor har mist livet. Flera vägar är fortsatt avstängda och alla invånare i närliggande förorter får enligt ABC News ännu inte återvända till sina hem.

Men Västaustralien hann knappt andas ut innan naturen slog till igen. De hårda vindarna ökar i styrka och för med sig regn. Mycket regn.

40 räddade undan vattnet

Orten Lancelin, vid kusten drygt tio mil norr om Perth, har drabbats av översvämningar och längre norrut fick 40 personer på fredagen räddas från översvämningar. Motorvägen mellan Perth och Darwin har stängts av, på vissa ställen ska den vara delvis raserad.

– Det handlar om ett ovanlig kraftig oväder och vi har sett stora översvämningar i samband med det rikliga regnet, säger WA:s premiärminister Mark McGowan på en presskonferens där han varnar människor för att ge sig ut i översvämmade områden eller nationalparker.

– Ni riskerar era liv, och räddningsarbetarnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.