Foto: SVT/TT

Övertäckt vagn kan vara livsfarlig

Uppdaterad
Publicerad

Många föräldrar hänger en filt över vagnen när deras barn ska sova, för att skydda dem från ljud och ljus. Men i en övertäckt vagn kan det snabbt bli oerhört varmt – och till och med livsfarligt.

När tidningen GT mätte temperaturen i en vagn med filt över steg värmen snabbt. På bara en kvart hade termometern stigit med sex grader. Efter en timme var det 41 grader varmt i vagnen.

– Det låter mycket. Tänker man att det är väldigt instängt och dålig ventilation så låter det väldigt varmt för ett litet barn, säger barnläkaren Peter Almgren till GT.

I Norge gjorde småbarnsmamman Cecilie Bäkken Sörumshagen en egen undersökning. På bara tio minuter i solen steg temperaturen i den övertäckta vagnen från 20 till 30 grader.

– Jag tycker att det är skrämmande, säger hon till tidningen Törnsbergs Blad.

Ökar risken för plötslig spädbarnsdöd

Att ha det för varmt där man sover är inte bra för någon, men för små barn kan det i värsta fall gå riktigt illa. När det blir varmt i vagnen ökar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Dessutom kan en filt över barnvagnen göra att föräldern inte har samma uppsikt över barnet och inte uppfattar barnets signaler. Vissa barn skriker när de blir för varma, men bebisen kan också bli slö och trött.

– Man behöver vara lite lyhörd för barnets signaler. Sitter man och snackar på Facebook och inte märker vad som händer i omvärlden – det kan vara en risk, säger Peter Almgren.

Håll barnet i skuggan

Läkare och experter rekommenderar istället att man håller barnet i skuggan eller köper ett litet parasoll som håller solen borta. Är det för ljust eller högt ljud är det bättre att gå någon annanstans än att hänga en filt över.

Om man vill köpa någon speciell produkt som håller ljud och ljus borta är det viktigt att kontrollera den noga själv, eftersom sådana produkter inte omfattas av någon säkerhetsstandard.

– Det är viktigt att tyget är tunt med god andningsförmåga. Barnvagnar har krav på sig att tyget ska vara brandsäkert. Det kravet finns inte på produkter som saknar reglering. Vissa tyger flammar upp väldigt lätt och snabbt, medan andra tyger istället smälter, säger Anna Stridsberg, barnvagnsexpert på Konsumentverket, till tidningen Vi föräldrar.

Så snabbt steg temperaturen i vagnen

Visa

Termometern vid teststart: 24 grader

Efter 15 minuter: 30

Efter 30 minuter: 36

Efter 45 minuter: 39

Efter 60 minuter: 41

Temperatur i solen under testet: 31 grader

Källa: GT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer