Övervakningen av skolbarn kritiseras

Publicerad

Förbjuden smygfilmning och för många kameror. Reglerna för kameraövervakning följs dåligt på skolor och restauranger.

På länsstyrelsen i Skåne samlas resultat från kontroller av kameraövervakningen på skolor och restauranger i 13 län. Hittills har regelbrott hittats på 45 procent av de skolor och 35 procent av de restauranger som inspekterats. Kamerorna är fler än tillståndet medger, de täcker för stort område och det saknas skyltar som berättar om övervakningen.

– Det innebär ju att människor blivit offer för otillbörliga integritetskränkningar, säger handläggaren Henrik Kvennberg.

Från Skåne rapporteras felaktig övervakning på åtta av arton granskade skolor och på nio av tio restauranger. I Västra Götaland fanns brister på 12 av 14 skolor och samtliga fem inspekterade restauranger.

Bilden är likartad på de flesta håll, men till exempel Norrbotten avviker positivt i fråga om skolor och Västernorrland när det gäller restauranger.

Stefan Lundin, chefsjurist på restaurangernas branschorganisation Visita, misstänker att felen ibland beror på bristande information. Han noterar skillnaden mellan länen i andelen brister som upptäckts.

– Jobbar de här länsstyrelserna olika i kontakten och informationsutbytet med restaurangerna? Det kan man fundera på, säger han.

Enligt lagen om allmän kameraövervakning (LAK) krävs tillstånd för kameraövervakning på platser dit allmänheten har tillträde. Länsstyrelsen ger tillstånd och kontrollerar. Exempel: Skolgårdar, restauranger.

För kameror på andra platser krävs inget tillstånd, men övervakningen måste ske i enlighet med personuppgiftslagen (PUL). Det kontrolleras av Datainspektionen (DI). Exempel: Skolmatsalar, restaurangkök.

En ny samlad lag väntas träda i kraft senare i år. Syftet med övervakningen måste alltid bedömas som viktigare än skyddet av den personliga integriteten. Skyltar ska upplysa om övervakningen. Dold övervakning är förbjuden.

Fakta: Resultat län för län

Visa

Brister i kameraövervakningen av så här många inspekterade skolor och restauranger hittades i länen:

Skåne: 8 av 18 skolor, 9 av 10 restauranger.

Stockholm: 47 av 108 skolor.

Västra Götaland: 12 av 14 skolor, 5 av 5 restauranger.

Örebro: 8 av 23 skolor, 7 av 34 restauranger.

Blekinge: 3 av 4 skolor, 6 av 7 restauranger.

Halland: 5 av 6 skolor, 6 av 10 restauranger.

Kalmar: 7 av 8 skolor.

Östergötland: 2 av 13 skolor.

Dalarna: 7 av 11 skolor, 5 av 5 restauranger.

Gävleborg: 5 av 7 skolor.

Södermanland: 1 av 2 skolor, 1 av 6 restauranger.

Västernorrland: 2 av 2 skolor, 8 av 61 restauranger.

Norrbotten: 1 av 21 skolor, 3 av 3 restauranger.

Källa: Länsstyrelsen Skåne (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer