P-piller ökar inte vikten

Uppdaterad
Publicerad

Kombinerade p-piller leder inte till viktuppgång, tvärtemot vad många tror. -Vi får avveckla den myten, säger Ingela Lindh vid Sahlgrenska akademien.

Många kvinnor är rädda för att börja med p-piller av rädsla för att gå upp i vikt. Men något sådant samband kan inte påvisas, visar en ny studie.

-En viktig faktor är i stället åldern. De kvinnor vi har följt längst tid, från 19 till 44 års ålder, har i genomsnitt och helt naturligt gått upp 0,45 kilo per år, säger Ingela Lindh, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Rökvanor är också en signifikant faktor.

-Är man rökare så går man ofta ner i vikt, även om det bara handlar om ett och ett halvt kilo under en femtonårsperiod.

Ingela Lindhs forskning bygger på en långtidsstudie av 1 749 kvinnor födda 1962, 1972 och 1982. De har vid återkommande tillfällen i livet svarat på frågor om bland annat preventivmedel och vikt.

Studien har inte påvisat viktskillnader mellan kvinnor som äter kombinerade p-piller och kvinnor som inte tar p-piller alls. Inte heller kunde skillnad i vikt mellan kortvarig och långvarig användning av p-piller beläggas.

-Vi vill inte att kvinnor i fertil ålder som inte vill ha barn plötsligt slutar med p-piller eller inte vågar börja. Viktuppgången är en myt, säger Ingela Lindh.

TT

Fakta: Användning av p-piller

* Omkring 400 000 svenska kvinnor använder p-piller.

* Runt 80 till 90 miljoner kvinnor använder p-piller världen över.

* De allra flesta p-pilleranvändare i Sverige tar kombinerade p-piller. Det är det vanligaste preventivmedlet bland unga kvinnor.

* Kombinerade p-piller innehåller östrogen och gestagen.

* Så kallade minipiller innehåller bara gestagen och är mindre tillförlitliga som preventivmedel jämfört med kombinerade p-piller.

* 93 procent av kvinnorna i studien har använt kombinerande p-piller någon gång.

Källa: Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.