Foto: TT

På måndag höjs a-kassans maxbelopp till 910 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Över hundratusen personer berörs då taket i a-kassan höjs på måndag. Då går maxbeloppet upp från 680 kronor till 910 kronor per dag dom första hundra dagarna. Reformen ses som symboliskt viktig för regeringen, men Moderaterna menar att den hotar sysselsättningen.

Det här är den första gången på 13 år som taket i a-kassan höjs. Maxbeloppet höjs från 680 kronor per dag till 910 kronor per dag de första 100 dagarna. Efter de första 100 dagarna höjs ersättningen till 760 kronor om dagen.

Grundbeloppet, alltså det lägsta man kan få, höjs från 320 till 365 kronor om dagen. För arbetslösa som får sjukpenning höjs det högsta beloppet från 486 till 543 kronor per dag. Kompensationsnivåerna på 80 och 70 procent behålls.

Nöjd regering

Efter höjningen kommer alla som tjänar mer än 25.025 kronor i månaden få den högsta dagpenningen, till skillnad mot dagens 18.700 kronor. Om man är man arbetslös på heltid blir det 20.020 kronor före skatt, alltså ungefär 5.000 kronor mer än dagens maxbelopp på 14.960 kronor.

I regeringen är man, som väntat, nöjda.

– Det känns ju jättebra att vi nu kan leverera ett av våra viktiga vallöften, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

– Det är viktigt att komma ihåg att det handlar om alla människor som arbetar, och som funderar på om man vågar byta jobb, om man vågar gå över till något som är mera osäkert. Att ha en trygghet och våga ta nya steg i arbetslivet, för att man vet att en arbetslöshet inte behöver vara en personlig katastrof.

Även aktivitetsstödet

Enligt beräkningar från Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, kommer ungefär 65.000 personer att få höjd a-kassa. Tidigare fick var tionde person ut 80 procent av sin inkomst i a-kassa, nu beräknas istället 85 procent komma upp i taket. En rejäl ökning som man förklarar med att det var så längesedan taket höjdes senast.

På måndag höjs också nivån i aktivitetsstödet. Enligt regeringen kommer sammanlagt över 100.000 personer få en högre ersättning. Men i oppositionen är man skeptisk, och varnar för att höjningarna kan gå ut över sysselsättningen.

– Vi föreslår ju en höjning från nästa år, men inte alls i samma nivå som regeringen, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna.

– Vi behöver ha en tydlig arbetslinje i hela politiken. Att kraftigt höja a-kassan samtidigt som man lägger tunga skatter på jobb och företagande, det leder fel när det gäller sysselsättningen.

Men i regeringen tror man, föga förvånande, inte att högre ersättning ska sänka incitamenten att skaffa nytt jobb.

– Nej jag tror de har helt fel. Det är dessutom så att alla människor som är arbetslösa och har någon typ av ersättning är skyldiga att söka arbete och att ta anvisat arbete, annars blir man av med sin ersättning, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Fakta: Arbetslösa i Sverige

  • Arbetslöshet i maj: 7,8 procent
  • Antal arbetslösa i maj: 420.000
  • Antal betalande medlemmar i Arbetslöshetskassorna: 3,5 miljoner
  • Antal arbetslösa som fick ersättning från a-kassorna i juni 2015: 90.000
  • Antal arbetslösa som fick ersättning från a-kassorna i juni 2002: 210.000
  • Snittersättning för de med inkomstrelaterad a-kassa i juni: 9.800 kr efter skatt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.