Sverige vill köpa amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Här militärfordon lastade med Patriot-batterier i Nederländerna. Arkivbild. Foto: SVT/TT

”På sikt kan det bli lika stort som Jas”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att köpa luftvärnssystemet Patriot från USA för ett mångmiljardbelopp. SVT Nyheters reporter Jonas Olsson svarar på vad det innebär.

Hur stor är den här affären?

– På sikt så kan det här bli en lika stor affär som Jas, det beror på hur lång period man ser på. Siffror på tio miljarder och uppåt har nämnts fram till år 2030. Det kan bli betydligt mer beroende på vad man har för tidsperspektiv.

Vad för slags luftvärnssystem handlar det om?

– Medelräckvidd, man talar om minst tio mil. Det är extrema hastigheter på de här vapnen.

Varför gör man detta nu?

– Det luftvärn Sverige har i dag är konstruerat på 1960-talet med den tidens vapenteknologi så det luftvärn som Sverige i dag har, har svårt att möta dagens vapenteknikhot. Ryssland har placerat ut ballistiska missiller som har räckvidd till Sverige i Kaliningrad. De kan utrustas med konventionella stridsspetsar och med kärnvapenstridsspetsa. Det är helt enkelt en uppdatering av det luftvärn som finns i dag och som är ålderdomligt och inte kan möta de möjliga hot som kan finnas.

Varför har man valt amerikanska system framför franska?

– Det har stått mellan Frankrike och USA. Sverige har länge haft ett nära samarbete med USA som under den nuvarande regeringen utvecklats väsentligt. Det franska systemet är ett nyare systemet, det amerikanska är äldre men det är uppdaterat så den senaste versionen är väldigt modern även om det är ett äldre system. Sedan är det amerikanska också beprövat. Man har gjort bedömningar av teknisk natur vilket system som är bäst, men det finns naturligtvis politiska aspekter av detta. Sedan har jag svårt att säga hur viktig den aspekten är nu. Patriot är ett större och tyngre system och kräver mer personal än det franska systemet. Patriot har också beskrivits som dyrare än franska SAMP/T, men jag kan inte säga att det blir så. Det beror i slutändan på omfattningen av affären och förhandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.