Doreen Månsson och Hans Rosling i På spåret 2009. Foto: SVT

På Spåret-kollegan: Han trollband med fakta

Publicerad

Programledaren Doreen Månsson tävlade tillsammans med Hans Rosling i SVT:s På Spåret 2009. Hon minns honom som en man som kunde trollbinda människor med fakta.
-Han kunde krossa alla fördomar och lögner med statistik. Just nu behöver världen mer än någonsin Roslings perspektiv, säger hon till SVT Nyheter.

Doreen Månsson och Hans Rosling parades ihop som tävlande i På Spåret 2009 och spenderade mycket tid tillsammans för att förbereda sig inför programmet. Han kom ut till henne i Sollentuna och hon besökte honom på Karolinska institutet.

– Vi var båda väldigt tävlingsinriktade och han bestämde att vi skulle träffas ofta. Sedan gick det i och för sig åt skogen för oss. Hade På Spåret handlat om statistik hade vi vunnit allt, för det var svårt att slå honom på fingrarna där, säger Doreen Månsson.

Det visade sig att de båda hade bott i samma stad i både Nigeria och Zambia och de pratade om allt möjligt, bland annat Roslings förkärlek för teater och svärdslukeri.

– Hans dröm var att bli skådis och han sa alltid att han aldrig blev det, men det är inte sant. Han var en skådis som trollband människor med fakta som är svåra att ta till sig, säger Doreen Månsson.

Tog sig tid att förklara för barn

När SVT Nyheter når Doreen Månsson har hon precis nåtts av nyheten om Roslings död och beskriver att hon är i chock. Ett minne som hon kommer på direkt är hur hon bad Rosling att vara med i barnprogrammet Morgonshowen i SVT:s Barnkanalen för att förklara för barn om flyktingsituationen.

– Han var i Portugal och spelade in en dokumentär och var jätteupptagen men sa direkt; klart jag kommer. Och han var där sex på morgonen redo att berätta varför det är viktigt att ha en öppen famn och förståelse för människor på flykt. Det säger allt om honom, att han tog sig tid att göra det, även för barn.

Gav svar på tal

Hans Rosling kunde verkligen ge svar på tal. Det fick även Doreen Månsson uppleva, berättar hon. Under ebolaepidemin skickade hon ett sms till honom för att fråga om hon kunde åka till ett specifikt land.

– Han svarade; Doreen, Afrika är en kontinent och du är uppvuxen där. Du borde veta bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hans Rosling 1948-2017

Mer i ämnet