Veronica Palm (S) polisanmäler ett facebook-inlägg som andre vice talman Björn Söder (SD) gjort efter terrordådet i Paris. Foto: TT

Palm anmäler Söders Facebooksinlägg

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Veronica Palm (S) har polisanmält andre vice talman Björn Söder (SD) för en kommentarer om attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris.

Palm vill få prövat om uttalandet är hets mot folkgrupp.

– Det är inte lagligt i Sverige att kränka människor utifrån folkgrupp, och jag tycker att det borde prövas som hets mot folkgrupp, säger Palm till TT.

I en kommentar på sin Facebook-sida skrev Söder om attacken: ”Fredens religion har visat sitt ansikte”. Sedan Dagens Nyheter på torsdagen publicerat nyheten om kommentaren ändrade han till frågetecken i stället för punkt i slutet av meningen, men ändrade sedan tillbaka till en punkt, skriver dn.se.

”Åklagare bör granska”

Palm säger att hon lämnade in anmälan på torsdagseftermiddagen, och ser det som extra viktigt att en åklagare granskar just Söders ord:

– När han skriver det här riskerar det ju att få normerande effekt. Han är talman och ska företräda hela folket.

Olof Ruin, professor i statsvetenskap, reagerar på vad Söder skriver och kallar det ”olämpligt, chockerande och pinsamt för Sverige”.

– Det är förfärligt. Det är på allt vis kontraproduktivt när galna personer uppfattas som representanter för en hel religion, det skapar ju bara ytterligare konflikter, säger Ruin till dn.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer