Foto: Scanpix

Trots kritiken – Palm omvald

Publicerad

Det var många kritiska röster mot Veronica Palms hantering av Omar Mustafa-affären vid Socialdemokraternas årsmöte i Stockholm i dag. Men trots de hårda orden blev Palm omvald.

Veronica Palm blev omvald som ordförande för Stockholms arbetarekommun under lördagsförmiddagen efter en lång debatt.

– Jag är otroligt glad och stolt, sade Veronica Palm inledningsvis under presskonferensen.

När frågorna om den starka kritik hon mottagit kom från journalistkåren svarade Palm att hon känner att hon har förtroende.

– Jag är ganska övertygad om att ni förstår att om man inte hade medlemmarnas förtroende så hade man inte kunnat bli omvald till partiordförande. Jag sätter en stor ära i att ta kritiken och att kunna ta de råd som medlemmarna ger, sade hon vid presskonferensen.

”Intresserad av förnyelse”

På frågan om hur hon kommer förändra sitt arbete efter den kritik hon fått från partimedlemmar, svarar Veronica Palm att hon inte är intresserad av gamla konflikter – men vill arbeta för mer öppenhet i framtiden.

Hon menar att kritiken inifrån har varit delad. Den ena delen har handlat om gamla arbetarkommunkonflikter som funnits under lång tid och som hon trodde lagt sig. Den andra kritiken har handlat om öppenheten och vikten av att fortsätta öppenhetsarbetet.

– Jag ska ärligt säga att gamla konflikter i slutna rum som kommer från långt innan jag bodde i denna stad är inte jag intresserad av att delta i, däremot när det gäller förnyelsearbete är jag intresserad, sade hon.

”Känner starkt förtroende”

Trots de senaste veckornas hårda kritik menar Palm att det inte är någon som sagt till henne personligen att hon borde avgå.

– Jag känner ett starkt förtroende hos medlemskåren, men det är klart att jag behöver möta fler människor. Det är ingen som kommit fram till mig och sagt att jag har gjort ett dåligt arbete och borde avgå, men jag kommer naturligtvis söka upp de människorna, sade Veronica Palm.

I dag kom exministern Thomas Bodström (S) med ett frontalangrepp mot Socialdemokraterna efter affären med Omar Mustafa. Omar Mustafa-affären har skötts fel och partiet är omodernt och odemokratiskt, menar han.

Men Veronica Palm säger sig inte ha hört det, och säger att hon har svårt att se hur han skulle kunna kommentera affären.

– Thomas Bodström har ju inte varit aktiv i den här arbetarkommunen, så jag har väldigt svårt att se hur han skulle kunna kritisera det, men jag har faktiskt inte sett det, eftersom att jag har suttit här hela dagen, sade hon innan hon gick tillbaka in till mötet.

Hätsk debatt

Det var en hätsk debatt under dagen. Tolv av medlemmarna krävde ordet för att kommentera styrelsens agerande i fallet med Omar Mustafa, under årsmötet.

En av dem var partiveteranen Maj Britt Theorin som krävde att få veta varför arbetarekommunens representant i valberedningen, Teres Lindberg, förde fram Omar Mustafa som kandidat till partistyrelsen, i stället för partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson. Theorin uppgav att arbetarekommunens delegation på partikongressen var oinformerad, rapporterar TT.

– Jag har aldrig varit med om att delegationerna inte informerats, sade hon.

– Det är oerhört viktigt att vi är öppna och kritiska och lär oss av de här dumheterna.

SVT:s reporter: ”Sällan varit med om något liknande”

– Det var mycket hård kritik som riktades mot ledningens agerande. Jag har sällan varit med om något liknande på ett politiskt möte på denna nivå, säger SVT:s inrikespolitiska reporter Anders Lindqvist som är på plats på mötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet