Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att ge verktyg för att kunna göra skillnad, det känns viktigt” Foto: Pontus Stark/SVT

Pär blev vittne till dödsskjutning – arrangerade HLR-kurs för offrets vänner

Uppdaterad
Publicerad

I april blev Skarpnäckbon Pär Plüschke vittne till en dödsskjutning när han satt på en pizzeria i Stockholmsförorten.

En vecka senare träffade han kompisar till den döda 20-åringen för att lära ut hur man räddar liv.

Skarpnäck i södra Stockholm har drabbats av två dödsskjutningar och ett mordförsök på kort tid.

Pär Plüschke som nyligen har gått en kurs hjärt- och lungräddning och insåg att ungdomarna behöver få veta hur de kan hålla en människa vid liv i väntan på ambulans.

Med hjälp av vänner och en traumasjuksköterska arrangerade han en workshop i Skarpnäckskyrkans gympasal en vecka efter mordet.

– Det jobbigaste med skjutningen var att se förtvivlan och smärtan hos hans vänner. Att ge verktyg för att kunna göra skillnad, det känns viktigt, säger Pär Plüschke.

Många av personerna som skjuts är involverade i kriminella kretsar, vad tänker du kring det?

– Absolut, så är det. Många kanske langar droger men de är så mycket mer än så. De kanske är någons barn, någons syskon, någons förälder. Man kanske gör en del knas, men förtjänar man att dödas?

Polisen tar till ny metod

Skarpnäck är inte med på polisens lista över utsatta områden, men det finns problem med drogförsäljning. Efter skjutningarna i området prioriterade lokalpolisen om sina resurser dit. I höst börjar de arbeta enligt metoden trefas, som syftar till att öka samverkan mellan socialtjänst, kriminalvården och polisen. Fokus är att kartlägga prioriterade individer för att myndigheterna snabbt ska kunna sätta in rätt åtgärder.

– Vi har en lista med individer som vi tror har påverkat lägesbilden negativt. Det är personer som kan vara anstiftare, medhjälpare och möjliggörare för skjutningarna, säger kommunpolisen Alvaro Torres.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.