Tidigare finansminister Pär Nuder har blivit ombedd att lämna sin post som ordförande i styrelsen för Skistar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Pär Nuder lämnar ordförandepost – uppgifter om olämpligt beteende

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare finansminister Pär Nuder lämnar sin post som ordförande i styrelsen för Skistar som bland annat driver skidanläggningarna i Åre och Sälen. Enligt majoritetsägaren Ekhaga Utveckling AB har Pär Nuder uppvisat ett olämpligt beteende under VM i Åre och har inte längre styrelsens förtroende.

– Jag har inte gått över några som helst gränser, det här är illasinnat förtal, säger Pär Nuder.  

Pär Nuder förnekar alla former av olämpligt beteende och säger att det handlar om en maktkamp inom Skistar där man vill få bort honom. 

Styrelsen står bakom beslut 

Enligt styrelseledamoten i Ekhaga Utveckling, Göran Grosskopf, stod hela styrelsen bakom beslutet att be Nuder lämna sin post. Även en majoritet av Skistars styrelse ville att Pär Nuder skulle avgå, enligt Grosskopf.  

– Jag har informerat Pär om att vi har fått för många utsagor om de här beteendena och det gör att huvudägaren inte längre har förtroende vilket jag informerade honom om i måndags, säger Göran Grosskopf. 

Grosskopf uppger att han själv fick kännedom om uppgifterna för två veckor sedan. 

Strax innan klockan halv tre på onsdagen meddeladeSkistar att Nuder avgår. 

”SkiStars styrelseordförande Pär Nuder har meddelat styrelsen och valberedningen att han på eget initiativ avgår urSkiStars styrelse med omedelbar verkan.”, skriver företaget i ett pressmeddelande. 

Ska ha inträffat vid VM i Åre 

Enligt Göran Grosskopf ska händelserna då Pär Nuder betett sig olämpligt ha inträffat vid tillfällen då den tidigare finansministern befunnit sig i officiella sammanhang under skid-VM i Åre i februari.   

Men enligt Pär Nuder handlar det en maktkamp mellan olika grenar inom familjen Paulsson där majoritetsägarna representerar den ena grenen 

– De säger att de inte har förtroende för mig och det har jag känt under lång tid. Det här är bara ett sätt att bli av med mig, säger Nuder. 

Göran Grosskopf tillbakavisar Nuders uppgifter 

– Hans påstående faller på sin egen orimlighet eftersom jag har blivit ombedd av båda grenarna av familjen Paulsson att företräda dem i det här ärendet, säger Grosskopf till SVT Nyheter.

Ekhaga Utveckling AB ägs av Peab-familjen Paulsson. Styrelseordförande i bolaget är Anders Sundström, även han tidigare socialdemokratisk minister. Sundström vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till Göran Grosskopf.  

”Vill veta mer”

Skistars VD, Mats Årjes, säger att han inte träffat övriga styrelseledamöter i Skistar och att han inte kan kommentera uppgifterna. 

– Jag vill veta mer vad som ligger bakom och vad det hela handlar om för jag tycker att hela situationen känns lite märklig, säger Mats Årjes. 

Finns det någon anledning att se över hur arrangemangen kring VM har gått till? 

– Nej, jag har inte fått någon som helst indikation eller någon kommentar om olämpligt beteende, säger Årjes.

På onsdagkvällen meddelade också Skistar att styrelsen enhälligt beslutat att utse Eivor Andersson till styrelseordförande för tiden intill nästa årsstämma.

Fakta Pär Nuder:

Pär Nuder var finansminister i Göran Perssons regering 2004-2006. 2008 lämnade han riksdagen och gick till näringslivet. Idag är Pär Nuder styrelseordförande i Tredje AP-fonden, AMF Pension och Skistar. Utöver det är han styrelseledamot i ett flertal bolag, bland andra fastighetsbolaget Fabege, samt rådgivare till riskkapitalbolaget EQT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.