Paret valde dödshjälp i Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Ingvor och Erkki led båda av obotliga muskelsjukdomar som plågade dem allt mer. Paret ville själv bestämma när deras lidande skulle ta slut och valde att resa till Schweiz för att göra assisterat självmord.

Kliniken Dignitas i Schweiz är den enda i världen där assisterat självmord är lagligt för utländska medborgare. 

Idén föddes när livskamraterna såg en dokumentär om en man som åkte till den schweiziska kliniken för att avsluta sitt liv.

– Det tog ungefär tre år från det att tanken föddes till att hon gjorde resan, berättar Ingvors syster Mia Lunar, som tillsammans med dottern Camilla Kranzen hjälpte Ingvor och Erkki genom deras sista tid.  

Men när systern väl tagit det slutgiltiga beslutet var det bara en enda tanke som fanns i Mias huvud.  

– Jag ska göra allt för att hon ångrar sig. Jag ska göra allt för att få henne på andra tankar.

Men Ingvors beslut var slutgiltigt och ungefär ett år senare gjorde hon tillsammans med Mia och Camilla sitt livs sista resa till Dignitas-kliniken i Schweiz.

I Sverige är aktiv dödshjälp förbjudet och det är också brottsligt att hjälpa någon att ta sitt liv.

Var redo före Erkki

Från början var tanken att paret skulle göra resan till Schweiz tillsammans, men så blev det inte efterom Ingvor kände att hon var redo innan Erkki.

Sista året beskriver Mia Lunar och Camilla Kranzen som väldigt annorlunda. Mycket handlade om att fylla i papper och Mia sade upp sig från sitt arbete för att hjälpa Ingvor och Erkki på heltid.

Känslorna svallade

– Man visste ju att de bara kommer att bli sämre och sämre. De kommer inte att bli bättre, men samtidigt vill man ju hålla dem kvar. Men samtidigt visste jag att Ingvor aldrig skulle vilja bli liggandes och behöva hjälp med allting. Det hade verkligen knäckt henne, säger Camilla Kranzen.

När Ingvor väl kom till Schweiz hade hon precis fyllt 60 år. Och den sista dagen blev en väldigt speciell dag.

Mia och Camilla minns speciellt när Ingvor låg och tittade på sista avsnittet av Glamour på datorn och plötsligt ropade: ”Näe, först Glamour och sen får jag dö. Det är ju helt underbart.”

– Och hon menade det också, säger Mia.

Först tre år senare, i juni i år, gjorde Erkki samma resa till Schweiz.

– Jag tror mycket hade att göra med att Ingvor inte ville ha hjälp medan Erkki inte hade något problem med att få assistans, säger Camilla som följde med Erkki på hans sista resa.  

Hela berättelsen om Ingvor och Erkki kan ni höra i Sveriges Radios dokumentär ”Sista resan”.

Det första avsnittet sänds nu på söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer