Johan Pehrson, Liberalernas partiledare, har fått förklara sig för sina kollegor i EU-parlamentet efter valet. Foto: Tim Aro/TT

EU-kollegorna om SD-frågan: Liberalerna kvar i gruppen

Uppdaterad
Publicerad

De svenska liberalerna grillades i sin partigrupp Renew Europe i Europaparlamentet om röda linjer mot SD efter valvinsten. Partiledaren Johan Pehrson tvingades till och med skicka ett brev för att gjuta olja på vågorna. Men en talesperson säger nu till SVT att partigruppen och Liberalerna har samma syn – och att det inte finns någon process att sparka ut partiet.

I Europaparlamentet är både de svenska Liberalerna och Centerpartiet med i partigruppen Renew Europe som samlar liberala och socialliberala partier med ett starkt motstånd mot högerextrema partier.

På ett möte i veckan diskuterades Sverigedemokraternas framgångar i det svenska valet och där Liberalernas ställningstagande att ta stöd av SD i regeringsbildningen ifrågasattes.

Ledaren för den liberala gruppen Renew Europe Stéphan Séjourné vill inte kommentera diskussionerna men hans talesperson tonar ner konflikten.

– Det var ett normal diskussion i gruppen efter valet om Liberalernas situation, men inte om ifall de skulle vara kvar i gruppen, säger Antione Guéry till SVT.

Beskriver situationen som spänd

En artikel i Dagens Nyheter citerar parlamentariker som var med på mötet och beskriver situationen som spänd.

”Hur kan man göra det här vägvalet som ni har gjort och vilja stanna i Renew?” ska bland annat den belgiska ledamoten Hilde Vautmans ha sagt.

– Några medlemmar hade skarpa frågor, men slutsatsen var att, vilket inte nämns i DN:s artikel, att Renew-gruppen och Liberalerna har samma syn på det här, att det finns en röd linje när det gäller att sitta i en regering med Sverigedemokraterna, tillägger Antoine Guéry.

Skickade brev till gruppen

Enligt Dagens Nyheter fick kritiken från de europeiska partikamraterna Liberalernas partiledare Johan Pehrson att skriva ett brev till gruppen för att förtydliga partiets position och gjuta olja på vågorna.

”Sverigedemokraterna, med sin nationalistiska och populistiska agenda, är vår huvudsakliga motståndare... Vi liberaler har tydliga röda linjer för vilka kompromisser som kan göras för att forma en koalition” skrev Pehrson i brevet.

– Johan Pehrsons brev mottogs väl av medlemmarna i gruppen. Det var en diskussion där det fanns olika åsikter, men slutsatsen var att vi tycker lika. Det finns absolut ingen process överhuvudtaget att omvärdera liberalernas deltagande i Renew-gruppen, säger Antoine Guéry.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer