Parlamentet får kritik för ”orten”-visa: ”Avhumaniserande”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken växer mot TV4:s Parlamentet efter Claes Malmbergs visa i senaste avsnittet. Visan handlade om kriminalitet i förorten och sjöngs med låtsasbrytning.

– Det är inte satir när man sparkar nedåt, på de som redan ligger, säger aktivisten och förortspoeten Nattalie Ström Bunpuckdee till SVT Nyheter.

”I ett hus i ortens slut, liten gangster tittar ut, svennen lobbar fram så fort, knackar på dess port. Hjälp ack, hjälp ack, hjälp du mig, annars skjutas mig. Kom ja kom i huset in, låt mig flå ditt skinn”.

Så lät det när komikern Claes Malmberg sjöng en gammal visa med omskriven text i det senaste avsnittet av Parlamentet.

Aktivisten och förortspoeten Nattalie Ström Bunpuckdee har kritiserat skämtet i ett uppmärksammat inlägg på Instagram. Inlägget har hittills sett 300 000 gånger och gillats av 20 000 personer. Flera kändisar och influencers har delat inlägget på sina konton för att instämma i kritiken.

”Inte satir att sparka nedåt”

Enligt Nattalie Ström Bunpuckdee handlar det inte om vaggvisan eller skämten i sig. Hon tycker snarare att skämten var symboliska för hur hon upplever att retoriken kring och synen på människor som bor i förorter blivit.  

– Förortsbor har varit så pass svartmålade under en lång tid nu att ingen reagerar på den här typen av avhumanisering, säger hon till SVT Nyheter.

Hon tar upp aktuella händelser och menar på att det blir hånfullt att lägga upp skämten på det viset.

– Bara igår var det en skjutning och för sex dagar sen sköts en kille där jag bor. Det sker samtidigt som vi skriver oss hesa för likvärdig skola men bara får fler poliser i området, säger hon och fortsätter:  

– Det här handlar om att vi som faktiskt bor i dessa områden inte ens hinner sörja klart från allt som händer, medan de här komikerna skämtar om det på bästa sändningstid.

Malmberg uppger i en intervju med Expressen att det inte är han själv som skrivit skämtet, och att det är ansvarig utgivare som har det yttersta ansvaret. Samtidigt säger han ”Är det så att folk känner sig kränkta och upprörda så ber jag givetvis om ursäkt”.

Producenten: ”Vi driver med alla”

Producenten för Parlamentet, Johan Janrell, menar att det är ett missförstånd.

– Programmet gör narr av att samhället har lämnat utsatta områden åt sitt öde, och det känslokalla i att privilegierade ser sig själva som större offer än de som dör, skriver han till SVT Nyheter.

Han fortsätter:

– Misslyckade och träffsäkra imitationer av dialekter och sociolekter är en återkommande källa till humor i Parlamentet, det är tråkigt att folk tar illa vid sig, men programmet driver med alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.