Partier tveksamma till att Sverige klarar klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

Inte ens hälften av riksdagspartierna tror att Sverige kommer nå delmålet om minskade klimatutsläpp till 2030. Det visar svaren på den partienkät som SVT skickat ut.  

Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser alls och redan 2030 ska utsläppen som kommer från till exempel transporter, bostäder och jordbruk vara minst 63 procent lägre än vad de var 1990. De klimatmålen beslutade riksdagen om våren 2017.

Flera partier tveksamma

Nu, lite mer än fyra år senare, varierar svaren från partierna stort när de får frågan om de tror att Sverige kommer klara det. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna tror att vi kommer klara delmålet till 2030 medan Kristdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet är tveksamma. Sverigedemokraterna säger att vi säkert kan nå målen om vi vill, men ifrågasätter om det är värt insatserna. 

– Det får vi se vad framtidens politiker tycker. Jag tycker inte att det viktigaste är att vi når de här siffersatta målen, säger klimatpolitiska talespersonen Martin Kinnunen (SD). 

Vänsterpartiet är det enda partiet som är övertygat om att Sverige inte kommer att klara utsläppsmålen som läget ser ut nu.

– Med de styrmedel och beslut som vi har i dag kommer vi tyvärr inte nå våra mål till 2030 och inte heller målet om nollutsläpp till 2045. Så vi behöver göra väldigt mycket mer, säger Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson Jens Holm. 

Naturvårdsverket tror Sverige kan nå mål

Enligt Anna-Karin Nyström, chef på Naturvårdsverkets klimatmålsenhet som ansvarar för att publicera Sveriges årliga utsläppsstatistik, är det möjligt att nå delmålet 2030. Dock kommer det enligt myndigheten behövas en del kompletterande åtgärder förutom de som redan är beslutade. Samtidigt är Anna-Karin Nyström inte förvånad över att flera partier är pessimistiska.

– Det är ju ändå ett tufft mål och fram till 2030 så handlar det väldigt mycket om att få in biodrivmedel i transportsektorn. Och där kan en tveksamhet till exempel vara kopplad till om vi har tillgång till så pass mycket hållbara bränslen att vi kan förse transportsektorn med det, säger hon.

Anna-Karin Nyström tror även att det skulle kunna gå att nå slutmålet 2045, även om det är en betydligt större utmaning än att nå delmålet 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.