FN-rapport: Coronapandemin har inte haft någon positiv effekt på klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Trots den kyleffekt som väderfenomenet ”La Niña” haft och att pandemin bromsat de ekonomiska hjulen var 2020 ett av de varmaste åren som hittills uppmätts. Det slår Meteorologiska världsorganisationen, WMO, fast i en ny klimatrapport.

– Det här är en skrämmande rapport, sa FN:s generalsekreterare António Guterres på presskonferensen där den offentliggjordes.

Fjolåret var inte bara året då covid-19 lamslog världen, det var också ett år kantat av skogsbränder, torka, översvämningar och smältande glaciärer, enligt en rapport från WMO som släpptes på måndagen och utgör allt annat än rolig läsning.

Rapporten visar att den globala medeltemperaturen under 2020 var omkring 1,2 grader högre än under den förindustriella perioden (1850-1900). Det gör det till ett av de tre varmaste år som uppmätts, tillsammans med 2016 och 2019, skriver Reuters.

Klimatkrisen

Enligt en talesperson för WMO har det på grund av den statistiska felmarginalen inte gått avgöra vilket år som varit allra varmast. Perioden 2011-2020 var i sin tur den varmaste tioårsperioden som hittills har uppmätts.

FN-chefen: Måste agera nu

Slutsatserna fick FN:s generalsekreterare António Guterres att på presskonferensen säga att världen står ”på randen till avgrunden”, att detta är året för handling och att de kommande tio åren måste vara ”transformationens decennium”.

– Vetenskapen är tydlig, för att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader måste vi minska de globala utsläppen med 45 procent fram till 2030, från 2010-talets nivåer, sa Guterres också i en kommentar till rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet