Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Erik Bengtzboe är emot S-förslaget om mobilförbud i skolan. Foto: TT

M: ”Upp till rektorer och lärare att avgöra”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) och gymnasieminister Anna Ekström (S) Socialdemokraternas nya vallöfte – mobilförbud i skolan. Alla partier som hittills uttalat sig är emot förslaget, utöver Liberalerna, som presenterade ett liknande förslag i februari.

Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har under dagen sagt sig vara emot ett mobilförbud.

”Att genomföra ett förbud för något som är en privat ägodel, är något som vi inte står bakom. Det kan innebära stora svårigheter eftersom det är privata ägodelar. Och om du bryter mot lagen, vilken konsekvens ska det bli då? Barnen är inte straffmyndiga, är det föräldrar som i så fall ska bli straffskyldiga?” skriver Stefan Jacobsson (SD), utbildningspolitisk talesperson, i en kommentar till SVT Nyheter.

Val 2018 – #dinröst

KD: ”Här går politikens gränser”

”Elever ska inte ha mobiler i klassrummen, det tar bort koncentrationen från undervisningen och ständig uppkoppling bidrar till barns och ungdomars psykiska ohälsa. Detta är dock inget för politiker att lagstifta om. Rektorer och lärare har redan full möjlighet att utarbeta regler för hur och när mobiler får användas. Här går politikens gränser, att komma med pekpinnar om hur professionen ska sköta detta underminerar deras status”, skriver Annika Eclund (KD), talesperson i skolfrågor.

”Självklart ska skolor som behöver det kunna förbjuda mobiler. Det är dock en fråga för rektorer och lärare att avgöra när och hur mobiler ska förbjudas i skolan och inte”, skriver Erik Bengtzboe (M), utbildningspolitisk talesperson.

V: ”Inte politikens roll att detaljstyra”

”Vi anser inte att det är politikens roll att detaljstyra skolan. Skolorna kan redan idag besluta om mobilförbud och vi har förtroende för att rektorerna i samråd med personal, elever och föräldrar klarar av att besluta om detta själva”, skriver Vänsterpartiets pressekreterare Maria Karlsson.

Även Miljöpartiet har tidigare sagt sig vara emot ett förbud. Liberalerna, som lade fram ett förslag liknande Socialdemokraternas i februari, är i nuläget det enda riksdagsparti utöver S som förespråkar ett lagstadgat mobilförbud i skolan.

SVT Nyheter har sökt Centerpartiet, som låter hälsa att de avstår kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet