Politikerna i Södertälje svarar på hur de ska förbättra tryggheten. Foto: Pressbilder/SVT

Partierna svarar: Så ska vi öka tryggheten i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Hur jobbar partierna i Södertälje kommun med att öka tryggheten under nästa mandatperiod?

Tryggheten är en av de viktigaste frågorna inför valet i höst. SVT frågade därför partierna i Södertälje kommun hur de planerar att arbeta för att öka tryggheten.

Hur ska ert parti arbeta för att öka tryggheten i Södertälje under de kommande fyra åren?

Val 2018 – #dinröst

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande:

Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje Boel Godner (S). Foto: TT

”Vi ska fortsätta det goda samarbetet med polisen, brandförsvaret och andra myndigheter för ökad trygghet och för att mota den organiserade brottsligheten.

Vi fokuserar på trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder som till exempel kameror, belysning, trygghetsvakter, fältare och sociala insatsgrupper. Viktigast av allt är att fortsätta prioritera skolan för att undvika att ungdomar hamnar i kriminalitet.”

Staffan Norberg (V), kommunalråd:

Staffan Norberg (V) Foto: Privat

”Den framgångsrika satsningen på sociala insatsgrupper som varit bärande i den ganska dramatiska minskningen av ”vardagsbrott” som vi sett i Södertälje måste utvecklas och fortsätta. Innebär lite förenklat att man ”punktmarkerar” de yngre som är på glid in i organiserad kriminalitet. Denna satsning måste utvecklas om kriminaliteten ska minska och förebyggas.

Även kameraövervakning av särskilt brottsdrabbade platser måste akut öka för att öka tryggheten i centrum och flera bostadsområden.”

Mats Pertoft (MP), kandidat till kommunfullmäktige:

Mats Pertoft (MP) Foto: Pressbild

”Vi vill fortsätta det framgångsrika samarbetet mellan kommunen och polisen i Södertälje för att få bort den organiserade brottsligheten. Vi vill vid behov sätta in väktare samt öka kameraövervakningen på utsatta platser. Vi vill stärka och bygga ut grannsamverkan, öka medborgarnas delaktighet i sina närmiljöer i nära samarbete med de kommunala bolagen för att på det sättet får bort otrygga miljöer.”

Marita Lärnestad (M), kommunalråd i opposition:

Marita Lärnestad (M) Foto: Pressbild

”Moderaterna vill ha fler trygghetskameror uppsatta, rensa bland buskage för en öppnare miljö. Fler synliga poliser och ökat antal väktare som förstärkning och hjälp. Ingen ska behöva vara orolig och rädd för att lämna sitt hem.”

Mats Siljebrand (L), gruppledare:

Mats Siljebrand (L), gruppledare Foto: pressbild

”Liberalerna satsar på fler poliser, men eftersom de tar tid att utbilda vill vi anlita trygghetsvakter. Tillsätt en bred kommission för att komma tillrätta med bilbränderna och gör den ökända stadshustunneln tryggare för nattflanörer med belysning, färg och kameror.

Ta fram en handlingsplan för hur man ska arbeta förebyggande mot våldsbejakande extremism. Vi behöver inventera fysiska platser där terrorhandlingar kan hota Södertäljeborna.

Anställ fler fältassistenter, öka stödet till utsatta kvinnor och tjejer, bland annat genom att höja anslaget till kvinno- och tjejjouren.”

Tage Gripenstam (C), gruppledare:

Tage Gripenstam (C), gruppledare Foto: SVT

”Fler poliser är en del av ökad trygghet men trygghet är så mycket mer! Centerpartiet vill ha välavlönade, bra lärare. När det finns ömsesidig respekt mellan elever och lärare kommer resultaten. Äldre ska få välja sin omsorg och det ska finnas en nära sjukvård att lita på.

I samarbete med polisen bekämpar vi rekryteringen av ungdomar till brottslighet. Det ska finnas bra fritidsgårdar och ett spännande föreningsliv. Centerpartiet prioriterar vackra parker, belysning och hela gator, det ökar tryggheten för många.”

David Winerdal (KD), gruppledare:

David Winerdal (KD) Foto: Pressbild

”Vi tror att genom att stötta familjen så läggs en stabil grund. Vi vill se över möjligheten med kommunala poliser, belysning på strategiska platser och att vi har trygghetsvärdar i vissa bostadsområden i Södertälje. KD vill se fler ordningsvakter och att vi ser över upphandlingen för att kunna specificera deras arbetsuppgifter ytterligare.”

Beata Milewczyk (SD), gruppledare:

Beata Milewczyk (SD), gruppledare Foto: pressbild

”Vi vill fokusera på en rad brottsförebyggande arbeten med till exempel de ungdomar som är i riskzonen att begå brott och förhindra de att bli yrkeskriminella. Vi vill stärka samarbetet mellan olika myndigheter samt skolan för att kunna fånga upp dem tidigt och stötta dem.

Vi vill stärka resurserna till fältarna, kvinnojouren samt införa ett tiggeriförbud på kommunal nivå. Vi vill även anställa en nattvandrarsamordnare. Vi vill också stärka upp den fysiska miljön genom bland annat fler övervakningskameror och bygga ut belysningen kring gångstråk etc.”

Joakim Granberg, Realistpartiet:

Joakim Granberg, (Realistpartiet). Foto: Pressbild

”Mer kamera övervakning, ta med trygghetsaspekterna när vi bygger nytt och stadsplanerar.

Ordentliga belysningar, fler patrullerande poliser på våra gator, och där inte polismakten räcker till,

så skall kommunen själv hyra in och bekosta väktare som bevakar de mest drabbade områdena.

Kanske en egen kommunal poliskår kunde vara ett alternativ då statsmakten sviker oss? Grannsamverkan och nattvandringar är också ett stöd gentemot varandra.

Realistpartiet kommer att arbeta hårt för att vi skall få en tryggare kommun för oss alla.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet