Partiernas taktik för att fälla Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

S-MP-C-V har 175 mandat, M-SD-KD-L har 174. Det lär därmed bli tajt vid nästa statsministeromröstning – och partierna som vill fälla Kristersson har olika strategier för att se till att deras riksdagsledamöter infinner sig i kammaren vid en eventuell votering.

– Det är oerhört tajt och vi ska åtminstone försöka undvika att någon sitter fast i något tåg, flyg eller bilkö, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anneli Karlsson.

För att undvika det har partiet uppmanat alla ledamöter att vara i Stockholm i god tid, gärna dagen innan, en omröstning om en Kristersson-ledd regering.

”Måste vara på plats kvällen innan”

Miljöpartiets gruppledare Annika Hirvonen säger att hennes parti gått ännu längre.

– Vi har gett instruktionen att alla ska vara på plats kvällen innan för man vet inte vad som kan hända, om det blir stopp i kommunikationerna. Så då vill vi ha marginal, säger hon.

Det vill även Vänsterpartiet, uppger gruppledaren Maj Karlsson.

– Alla våra ledamöter ska vara på plats i Stockholm senast kvällen innan omröstning, säger hon, och tillägger: 

– Det enda som är giltig frånvaro för vår del är om en situation uppstår som är såpass allvarlig att det i princip är omöjligt att komma, säger hon.

Flera frånvarande vid förra omröstningen

Under misstroendeomröstningen saknades åtta ledamöter, varav en miljöpartist. Rebecka Le Moine var hemma eftersom hon är gravid och inte vaccinerad mot covid-19, enligt Hirvonen. Under misstroendeomröstningen var dock inte hennes röst avgörande, vilket den kan vara den här gången.

– Varje riksdagsledamot kommer att behöva ta sig in. Den här omröstningen avgörs av 175 röster och det är vad partierna som sagt att de inte vill ha Kristersson som statsminister har, säger Hirvonen.

En annan ledamot som missade misstroendeomröstningen är centerpartisten Lars Thomsson. Han behövde inte vara med under den senaste omröstningen på grund av en begravning. Men precis som Le Moine behöver han infinna sig under nästa omröstning. 

– Jag kommer vara där, säger han.

Till skillnad från ledamöterna som representerar Vänsterpartiet och Miljöpartiet behöver han dock inte ha lika god marginal och planerar att ta flyget från Gotland måndag morgon om det blir omröstning under eftermiddagen. 

– Det är vårt ansvar att vara på plats när omröstningen sker med lite marginal, så det kommer jag att lösa, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.