Live

Partiledardebatt i riksdagen

Dags för riksdagens första partiledardebatt efter valet. Följ SVT:s liverapport här

Dags för riksdagens första partiledardebatt efter valet. Följ SVT:s liverapport här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Partiledardebatt i riksdagen

Pehrson: Innovationer och företagsamhet har byggt Sverige

Liberalernas Johan Pehrson menar att Vänsterpartiet har en "uppenbar aggressivitet" mot svensk företagsamhet.

- Jag vänder mig mot tanken att det är fel med personaloptioner för att ge ägarmakt till medborgarna. Varför gillar inte Vänsterpartiet det?

Nooshi Dadgostar svarar att personaloptioner är ett sätt att slippa undan löneskatt.

- Det är bara riktat mot höginkomsttagare. Vänsterpartiet är riksdagens näringslivsparti, säger Dadgostar och anklagar Liberalerna för att förstöra näringslivet för Sverige, bland annat för att partiet fortsätter att exportera el i stället för att ordna upp den svenska elmarknaden.

Pehrson svarar innovationer och företagsamhet har byggt Sverige.

- Det är så grunden för välstånd skapas. det är så vi får resurser till välfärden, säger han.

Överblick

Pinnat inlägg

Med det sista replikskiftet mellan Johan Pehrson (L) och Märta Stenevi (MP) avslutades onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Tack för att ni har följt vår direktrapport under morgonen! Vi kommer såklart att följa upp med kommentarer och analyser.

Hela debatten finns att se i efterhand i Forum på SVT Play.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lööf: Klimatförnekelsen inom SD ser inga gränser

C-ledaren Annie Lööf och SD-ledaren Jimmie Åkesson debatterar klimatet. Lööf kritiserar Åkesson för att han och hans parti inte gör tillräckligt för klimatet.

- Klimatfrågan är ingen enkel fråga. Det kräver viss kunskap och kompetens. Har vi en förestående klimatkris? ja sannolikt, svarar Åkesson.

Han frågar sig dock om det är någon större poäng med att Sverige, som redan har väldigt låga utsläpp, ska fortsätta plåga sig eller om det är bättre att möjliggöra för länder med stora utsläpp att minska sina utsläpp.

- Klimatförnekelsen inom Sverigedemokraterna ser inga gränser. Men om det nu är som Jimmie Åkesson säger att man tar klimatförändringarna på allvar, är meningen då att Sverige och EU ska gå före så att man når de högt ställda förväntningarna som finns inom den globala klimapolitiken, frågar Annie Lööf.

- Problemet är att svensk klimatpolitik har gått ut på att minska utsläpp i Sverige till ofantliga kostnader i stället för att fokusera på klimatet som en global fråga, säger Jimmie Åkesson i sin slutreplik.

Markerad händelse

Marmorstein summerar: Hetast om klimatet, välfärden och rättspolitiken

Kanske inte den spänstigaste debatt jag har bevakat, konstaterar SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Samtidigt konstaterar hon att valrörelsen precis har avslutats.

- De har nya roller som jag tänker att det tar en stund att växa in i. Och sen har regeringen inte lagt sin budget än, det bidrar också, säger Marmorstein och sammanfattar sedan huvuddragen:

- Som väntat blev debatten som hetast när det gällde klimatet, välfärden och rättspolitiken, men även sånt i Tidöavtalet som handlar om hårdare krav på utrikes födda, sänkta ersättningar och bidrag till människor som är nya i Sverige.

Även SD-samarbetet var, som väntat enligt Elisabeth Marmorstein, ett ämne för debatten.

- Här var det, mot slutet framförallt Johan Pehrson, som fick klä skott för det. Det påminde väldigt mycket om hur det lät redan i valrörelsen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Pehrson om Andersson: "Hon är tankeläsare"

L-ledaren Johan Pehrson tar ordet. Han talar om hur viktigt det är med fred och säkerhet för ett exportberoende land som Sverige och tillägger att det svenska ordförandeskapet i EU ger Sverige möjlighet att driva samarbetet och utvecklingen framåt.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson tar replik på Pehrson och tar upp det faktum att Liberalerna i EU kritiserat svenska Liberalerna för att ingå i en regering som tar stöd av SD.

- L fick sina ministerposter genom att ge SD verklig makt i svensk politik. Hård kritik har riktats mot det vägvalet, säger Andersson.

- Kan du här i talarstolen upprepa att Åkessons parti är din huvudmotståndare eller är du bakbunden av din lojalitet med Åkesson? fortsätter hon.

- Det är ingen hemlighet för dom som följt L i kammaren i hundra år eller för dom som följt SD som dom blev invalda, att vi har helt olika utgångspunkter. Vi kan stå bakom detta avtal, vi kan med stolthet delta i den liberala borgerliga regeringen där vi respektfullt för samtal med Jimmie Åkesson i sakfrågor, det är ömsesidigt, svarar Pehrson.

Magdalena Andersson igen:

- Johan Pehrson anpassar sig till skrivningarna i Tidöavtalet. Nu ser det ut som Pehrson ändå vill säga att Åkesson är huvudmotståndare, varför samarbetar han annars med sin huvudmotståndare och inte med mig?

- Herr talman, det är skönt att se att Magdalena Andersson även är tankeläsare, det är en talang man skulle vilja ha själv. SD har många åsikter som vi absolut inte delar men trots den skillnaden kan vi komma överens om viktiga sakfrågor, säger Pehrson.

Dadgostar: Försvarsfrågan är en svensk angelägenhet

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kritiserar V-ledaren Nooshi Dadgostar för Vänsterpartiets nya säkerhetspolitiska linje.

- Partiet är mot Nato-medlemskap men sa sig samtidigt inte vara redo att bråka om den frågan i en rödgrön regering, säger hon och frågar:

- Vad gäller, kommer Vänsterpartiet att bråka om Nato?

Dadgostar menar att partiets uppfattning är att hoten mot Sverige blir större om man deltar i världens konflikter på det sätt man gör inom ramen för Nato.

- Vi kommer alltid att ställa oss bakom det ukrainska folket, vi hade önskat fler vapenleverenser dit, men vår uppfattning är att vi ska ha en svensk ÖB. Försvarsfrågorna är en svensk angelägenhet, säger hon.

Markerad händelse

Dadgostar och Åkesson i ordväxling om sjukförsäkringen

Varför släppte Åkesson fram en regering på ett avtal som inte på något sätt garanterar människor rätt till ekonomisk trygghet vid sjukdom? frågar Nooshi Dadgostar SD-ledaren i en replik.

Jimmie Åkesson svarar att sjukförsäkringen är en viktig fråga, samhällsekonomiskt och för de individer som har behov av ersättning i samband med sjukdom.

- Sverigedemokraterna har gått till val på att trygga sjukförsäkringen långsiktigt. Jag sa i mitt anförande här tidigare att vi nu också har gjort det, det är nämligen min upplevelse.

Åkesson menar att allt inte står i Tidöavtalet och bjuder in Dadgostar till att prata med honom om hon har idéer om hur sjukförsäkringen ytterligare kan tryggas, varpå V-ledaren svarar:

- Herr talman, Åkesson säger att det finns en anledning till att det inte finns något annat än den enda mening där ni är överens om att det är för många som har rätt till sin egen sjukförsäkring, och den anledningen är att Sverigedemokraterna inte prioriterar detta.

Enligt Nooshi Dadgostar finns redan en utredning "som hade kunnat läggas in i slottsavtalet".

- Jag vet inte om det inte har framgått tillräckligt tydligt men Sverigedemokraterna är alltså inte ett regeringsparti. Sverigedemokraterna samarbetar med den nya regeringen i det som står i Tidöavtalet och om budgeten, säger Åkesson.

Nooshi Dagostar och Jimmie Åkesson under partiledardebatten. Foto: Jessica Gow/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här läxar talmannen upp riksdagen

Efter ett antal replikskiften under partiledardebatten kände sig talman Andreas Norlén nödgad att komma med en liten påminnelse:

- Att säga du eller ni till varandra bör inte förekomma.

I stället är det alltså "Herr talman" som gäller.

Åkesson: Är du stolt, Magdalena Andersson?

SD-ledaren Jimmie Åkesson kritiserar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson för att hon och den tidigare regeringen undner sina åtta år vid makten inte gjorde tillräckligt för att knäcka gängen.

- Det är ett väldigt blodigt facit med rekord i skjutningar och sprängningar, säger Åkesson och frågar Andersson om hon är stolt över vad hon åstadkommit under Socialdemokraternas tid i regeringsställning.

Magdalena Andersson svarar med att hennes regering gjorde en historsik utbyggnad av rättsväsendet.

- Vi gick fram med ett polismål, 50 000 polisanställda i vårt valmanifest. Här kan jag notera att den nytillträdda regeringen med Sverigedemokraternas stöd inte har något tydligt och tidssatt polismål, säger hon.

Åkesson skulle tacka nej till Nobelfesten om han fick inbjudan

Även i år har Nobelstiftelsen valt att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Nobelfesten, trots att övriga partiledare är inbjudna.

Innan onsdagens partiledardebatt säger SD-ledaren att han skulle tacka nej, även om han skulle bli inbjuden.

- Är man inte välkommen så vill man inte bli inbjuden med vänsterhanden eller armbågen. Det är ju en jätterolig fest, men är man inte välkommen så är det väl inte så roligt att komma på fest.

Nobelstiftelsens styrelse har inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut om att inte bjuda in Åkesson till Nobelfestligheterna, skriver Nobelstiftelsen i en kommentar till TT. Att partiet numera utgör regeringsunderlag och är Sveriges näst största parti spelar ingen roll:

"Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december", skriver stiftelsen vidare till TT.

(SVT/TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lööf: Hur kan man jämställa brottsoffer med gängbrottslingar

Nu är partiledarnas anföranden slut och debattens andra del där partiledarna kan ta replik på varandra har inletts.

Här hettade det till mellan statsminister Ulf Kristersson och Centerledaren Annie Lööf.

- Den som har tagit del av regeringens så kallade Tidöavtal har bland annat noterat att människors bristande vandel ska bli skäl för utvisning. Bland exempel på bristande vandel nämns prostitution. Hur kan man jämställa brottsoffer med gängbrottslingar, säger Annie Lööf.

Hur kan statsministern, som själv har jobbat med socialfrågor, tillåta att en sådan människosyn blir vägledande i den svenska rättspolitiken, frågar hon statsministern.

Ulf Kristersson menar att regeringen inte alls jämställer brottsoffer med brottslingar.

- Självklart är det stora problemet att det kommer hit människor som håller på med trafficking. Vi påpekar det uppenbara att den som kommer till Sverige ska in i det svenska samhället, säger han.

Annie Lööf kritiserar Kristersson för att smita från ansvaret och menar att det är anmärkningsvärt att statsministern inte kan stå upp för brottsutsatta kvinnor.

- Kan du lova att prostitution tas bort som grund för utvisning? frågar ut.

- All svensk lagstiftning kommer följa den svenska grundlagen. Det finns ingen automatisk rätt för männsikor som inte är svenska medborgare att vara i vårt land, säger Kristersson i en slutreplik.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stenevi: Ett dråpslag mot Sverige och klimatpolitiken

Miljlöpartiets språkrör Märta Stenevi inledde med att kritisera den nytillträdda regeringen, som leds av Ulf Kristersson.

- Hans regeringsförklaring och det avtal som ligger till grund för regeringsbildningen är ett dråpslag mot Sverige, säger Stenevi och fortsätter:

- Det är ett dråpslag mot klimatpolitiken. När bensinpopulism och klimatförnekare får styra klimatpolitiken så blir den därefter.

Enligt Stenevi riskerar politiken att "radera ut åratal av arbete" och skapa en uppförsbacke framåt.

- De förslag som hittills har presenterats av den nya regeringen innebär en kraftig ökning av Sveriges utsläpp. Då spelar det ingen roll att en statsminister säger sig stå bakom Parisavtalet, för klimatförändringarna kan inte stoppas med ord, bara med handling. Och den här regeringen har visat med all önskvärd tydlighet att man är beredd att öka utsläppen.

Stenevi fortsätter att kritisera den nytillträdda regeringen, för såväl rätts- som miljöpolitiken och även dess fokus på kärnkraft.

- När klimatpolitik reduceras till energi, då lägger regeringen ner miljödepartementet. Frågor om biologisk mångfald, om skydd av känslig och värdefull natur, om tillgången till rent vatten och ren luft underordnas ekonomiska intressen. När miljöfrågor blir särintressen i näringsdepartementet.