Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Debatten har landat i ett blame-game” – Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Foto: Anders Wiklund/TT

Partiledardebatt i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

I riksdagen har höstens första partiledardebatt ägt rum, och tonen har varit oväntat frän. Statsminister Ulf Kristersson och S-ledaren Magdalena Andersson gav varandra skulden för de kriminella gängens framfart med i stort sett dagliga skjutningar.

Den första partiledardebatten efter riksdagens långa sommaruppehåll inleddes av statsminister Ulf Kristersson (M). Han valde att peka på ytterligare två dödsoffer i gängkrigets Uppsala bara den senaste veckan och att tre dödade unga tonåringar hittats mördade i Stockholmstrakten.

– De här gängen kommer inte att sluta. De kommer bara att sluta när vi vunnit över dem. Denna regering är beredd att gå så långt som krävs för att stoppa dem.

Anklagar förra regeringen

Kristersson anklagar den förra S-ledda regeringen för att ha tillåtit kriminaliteten att växa sig stark. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kritiserar i sin tur regeringen för att inte göra tillräckligt och för att inte ha levererat den rivstart man utlovade i valrörelsen.

– Efter ett år med SD-regeringen kan vi konstatera att Sverige har blivit farligare, svenska folket har blivit fattigare.

Hon tycker också att Kristersson borde ta avstånd från Sverigedemokraterna och prata mer med oppositionen för att lösa korankrisen.

– Jag är mållös. Du står här och pratar strunt, rakt igenom strunt. Det är skamlöst, säger Jimmie Åkesson i sitt inledande anförande.

Retorisk tystnad

Uttalandet kommer efter en lång tystnad från SD-ledarens sida. Mållösheten var riktad mot S-ledaren Magdalena Andersson som i i sitt anförande bland annat sa att Sverige blivit farligare och det senaste året och att det är Sverigedemokraternas fel. En hetsig ordväxling om hur Sverige ska lösa korankrisen vidtog.

Andra ämnen som debatteras är inflationen, den ekonomiska krisen i kommuner och regioner, utredningen av den så kallade angiverilagen samt plastpåseskattens vara eller icke vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.