Så positionerar sig partiledarna inför riksdagsdebatten

Uppdaterad
Publicerad

När partiledarna på onsdag möts i årets första riksdagsdebatt väntas många gå hårt åt regeringen och Stefan Löfven. Samtidigt pekar Annie Lööf ut SD-ledaren Jimmie Åkesson som den enskilt största motståndaren.
– Hans högerpopulism kommer vara en tydlig motståndare för mig som liberal, skriver C-ledaren till SVT Nyheter.

På onsdag drabbar partiledarna samman i den första partiledardebatten i riksdagen på över ett halvår. Inför debatten har SVT Nyheter skickat ut en enkät i vilken partiledarna ombeds svara på vilka politiska frågor de anser vara viktigast just nu och vilka partier de ser som sina främsta motståndare.

När de nu återigen ska mäta krafter i talarstolen gör de det mot bakgrund av ett förändrat politiskt läge. Alliansen är splittrad och regeringen vilar på ett budgetsamarbete mellan S, MP, C och L. 

– Med den här konstiga regeringskonstellationen behövs en riktig och pålitlig borgerlig opposition, vi tar det ansvaret, skriver moderatledaren Ulf Kristersson till SVT Nyheter.

”Misslyckad integration, vårdköer och kriminalitet, och långsiktiga framtidsfrågor som tillväxt, globalisering och social rörlighet”, är de viktigaste politikområdena att fokusera på just nu, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till SVT Nyheter. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Positionerar sig mot regeringen

Det är inte bara M-ledaren som vill positionera sig som ett tydligt oppositionsalternativ. I enkätsvaren pekar flera av partiledarna ut regeringspartierna som de främsta motståndarna.

– Socialdemokraterna har naturligtvis det största ansvaret i den sittande regeringen, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Han pekar ut ”välfärden och sammanhållningen i Sverige” som de viktigaste politikområdena just nu – i kombination med invandringspolitiken.

KD-ledaren Ebba Busch Thor svarar kort ”Regeringen” på frågan vilka hon ser som de största politiska motståndarna och pekar ut äldrefrågan som det enskilt viktigaste politikområdet.

”Äldrepolitiken saknas både i regeringen och i Januariöverenskommelsen, vi kristdemokrater kommer att vara de äldres röst denna mandatperiod”, skriver Kristdemokraternas Ebba Busch Thor till SVT Nyheter. Foto: Pontus Lundahl/TT

Även Jan Björklund påpekar att hans parti befinner sig i opposition mot regeringen, trots det så kallade januariavtalet som befäste Liberalernas budgetsamarbete med regeringspartierna.

– Vi är ett borgerligt liberalt oppositionsparti, konstaterar han i enkätsvaret.

V-ledaren Jonas Sjöstedt väljer istället att måla ut en hel palett när han ska definiera politiska motståndare.

– Sverigedemokraterna och alla partier som bedriver högerpolitik, inklusive regeringen, skriver han och aviserar samtidigt vad han kommer fokusera på under onsdagens debatt:

– Jag kommer att ta upp regeringens förslag om marknadshyror och försämrad arbetsrätt.

”I dag är vi det enda vänsteralternativet”, skriver vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Foto: Anders Wiklund/TT

”Tydlig motståndare för mig”

Centerpartiets Annie Lööf, som länge varit en av Stefan Löfvens mest högljudda kritiker, väljer istället att fokusera på Sverigedemokraterna när hon ska peka ut sin tydligaste motpart.

– Som alltid i debatter kommer Jimmie Åkesson och hans högerpopulism vara en tydlig motståndare för mig som liberal, skriver hon.

Hon lyfter jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda som en viktiga aktuell fråga – i kombination med klimathotet.

Miljö- och klimatfrågan står även högst på Miljöpartiets och Gustav Fridolins agenda.

– Den budget som M och KD drev igenom med SD, som slaktade miljöinvesteringar mer än vad Donald Trump gjort i USA visade tyvärr hur stora skillnaderna är i svensk politik, skriver han.

Stefan Löfven (S) har via sin pressekreterare avböjt att svara på enkäten.

Så går riksdagsdebatten till

Visa

I den första omgången har statsministern och partiledaren för Moderaterna rätt till ett anförande på högst 7 minuter och övriga partiledare har rätt till ett anförande på högst 5 minuter. På dessa första anföranden gäller ingen replikrätt.

Därefter följer en andra omgång där samtliga debattdeltagare har rätt att tala i högst 2 minuter. På dessa anföranden gäller fri replikrätt, och replikerna tas i partistorleksordning.

Talarordningen:

1. Statsminister Stefan Löfven (S)

2. Ulf Kristersson (M)

3. Jimmie Åkesson (SD)

4 Annie Lööf (C)

5 Jonas Sjöstedt (V)

6 Ebba Busch Thor (KD)

7 Jan Björklund (L)

8 Gustav Fridolin (MP)

Beräknad tid för debatten är cirka tre timmar och 30 minuter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer