Foto: SVT

Partiledare rök ihop om fråga om nazism

Uppdaterad
Publicerad

Alla svenska riksdagspartier skulle i debatten svara på hur de vill tackla nazism i Sverige. När turen kom till Sverigedemokraterna gick Jimmie Åkesson i stället till verbalt angrepp mot Jonas Sjöstedt (V).

– Är det något som vi har haft problem med så är det Jonas kompisar som ägnat sig åt organiserad brottslighet, sade han.

Det var under en debatt i Örnsköldsvik som den häftiga ordväxlingen mellan Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas partiledare inträffade.

De olika partierna skulle en efter en svara på hur man vill förhindra otrygghet skapad av nazister.

När Jonas Sjöstedt svarade beskrev V-ledaren läget i vissa delar av landet som ett hot mot demokratin ”på riktigt” och han efterlyste tydligare polisinsatser.

– Jag tycker att vi har haft någon sorts valhänthet inför den här typen av grov organiserad brottslighet, sade han.

– Det är inte bara brott utan brott mot människors möjlighet att säga vad de tycker.

Åkesson: ”Största hycklaren”

När turen sedan kom till Jimmie Åkesson tackade SD-ledaren för frågan men gick sedan till tuff verbal attack mot Sjöstedt.

– Är det något som vi har haft problem med så är det Jonas kompisar som ägnat sig åt organiserad brottslighet, sade han och anklagade ungdomsförbundet Ung Vänster för att störa SD:s politiska verksamhet.

Sjöstedt avfärdade anklagelsen och frågade Åkesson hur kan kunde påstå det, varpå Åkesson kallade V-ledaren för ”största hycklaren”.

Åkesson pekade sedan ut vänsterextremism som ett ”avsevärt större hot” än den nazism frågan avsåg, men sa sig sedan ta avstånd från nazism när frågan upprepades.

Hålls vartannat år

Debatten hölls vid Landsbygdsriksdagen som arrangeras av ”Hela Sverige ska leva”.

Den har hållits vartannat år sedan 1996 och i år deltog alla partiledare utom Kristdemokraternas Ebba Busch Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.