Elever under en matematiklektion i en skola i Stockholmsområdet. Foto: TT arkivbild

Efter kritiken mot Pisamätningen – så tycker partiledarna

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Agenda planerar om partiledardebatten i kväll efter Riksrevisionens kritik mot svenska Pisamätningen.

– Eftersom PISA-rapporterna utgjort grunden för den politiska debatten om skolan undrar vi vad partierna tänker om kunskapsutvecklingen i skolan efter den kritik som kommit från Riksrevisionen, säger Mikael Pettersson, projektledare för partiledardebatten.

Pisa är världens största elevstudie och genomförs vart tredje år. I den internationella studien mäts 15-åringars kunskaper inom matematik, naturvetenskap och läsförståelse.

Kritiken lät inte vänta på sig och uppmärksamheten kring Riksrevisionens rapport blev stor. Därför väljer nu Agenda att inleda den redan planerade debatten med att låta partiledarna kommentera frågan.

Misstankar om felaktigheter

I torsdags släppte Riksrevisionen en kritisk rapport om att Skolverket och regeringen var för passiva när det visade sig att skolorna exkluderat alltför hög andel elever i den svenska Pisamätningen 2018.

”Det är allvarligt att varken regeringen eller Skolverket på ett övertygande sätt har följt upp de misstankar om felaktigheter i genomförandet som både media och riksdagens utbildningsutskott fört fram” konstaterar Riksrevisionen.

Skevt urval

Det kan därför misstänkas att det svenska resultatet inte hade blivit lika bra om urvalet varit mer representativt. Då beskrevs det som ett glädjebesked för svenska skolan.

Samarbetsorganisationen OECD gavs ett uppdrag att granska den svenska Pisa-statistiken en gång till ”men kan inte anses ha gjort en oberoende och trovärdig granskning.

OECD:s slutsatser baseras på felaktiga antaganden om hur svensk skola fungerar” skriver Riksvisionen i rapporten.

”Regeringen har dock inte fullföljt sitt ansvar att se till att underlydande myndigheter bedriver sin verksamhet enligt de krav som grundlagen ställer” konstaterar Riksrevisionen i rapporten.

Pisa inleder debatten

Övriga ämnen i debatten och vem som ska duellerna med vem i vilken fråga ligger efter det fast.  

Länk till hela rapporten.

Fakta: Riksrevisionens kritik

  • Riksrevisionen har granskat Sveriges deltagande i Pisa-undersökningen 2018, med fokus på exkluderingar och bortfall av elever.
  • Granskningen visar på brister i Skolverkets uppföljningsarbete gällande exkluderingar och hur regeringen och Skolverket har hanterat de tveksamheter som uppkommit.
  • Skolverket, OECD och regeringen har hävdat att Sveriges låga deltagande i Pisa-undersökningen beror på inflödet av migranter åren innan proven genomfördes.
  • Granskningen visar att detta inte är en giltig förklaring.
  • Skolverkets beslut att inte längre särredovisa exkluderingsorsaker har gjort det svårare att följa upp eventuellt felaktiga exkluderingar.

Källa: Riksrevisionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.