2013 höll Folkpartiets ledare Jan Björklund ( FP ) sitt traditionsenliga sommartal på Dockpiren i Göteborg. Foto: TT

Partiledarna laddar för sommartal

Uppdaterad
Publicerad

Valrörelsen har gått på sparlåga sedan Almedalsveckan. Men i helgen drar det igång igen tack vare sommartalen. Först ut är SD-ledaren Jimmie Åkesson och FP-ledaren Jan Björklund.

Gustav Fridolin (MP) tjuvstartade i juni, men resten har valt augusti. Jimmie Åkesson eldar de sina i Sölvesborg på lördag. Partiet har efter kampanjen mot tiggeriet utlovat en aggressivare kritik mot invandringen, så sannolikt kommer det att märkas också i hans tal.

Dagen därpå är det Jan Björklund, som i år valt hamnen i Göteborg.

Val 2014

Har inte råd att avstå

Redan på 70-talet höll dåvarande moderatledaren Gösta Bohman sommartal ute i skärgården, som ett svar på Olof Palmes sommartal i Almedalen. Numera har ingen partiledare råd att avstå.

– Att utvecklingen tagit fart beror naturligtvis på att partiledarna har så få möjligheter att framträda inför stor publik under avspända former med stor mediebevakning. Sommartalen som scen är perfekta tillfällen att göra utspel. De spelar alltså en viktig roll, särskilt ett valår, säger professorn i statsvetenskap Tommy Möller.

Speciellt viktigt för S och M

Kollegan Jonas Hinnfors tror att särskilt Socialdemokraterna och Moderaterna i år har anledning att fundera över sommartalen.

– Socialdemokraternas opinionssiffror antyder att partiet ännu en gång kan göra ett mycket dåligt val trots att Alliansen tappat. S har parat ett visst mått av vänsterretorik med tämligen mittenorienterade, och ibland Allianskalibrerade, konkreta förslag vilket har suddat ut partiets profil. Partiet riskerar tappa väljare åt både vänster och höger, vilket inte är någon lätt opinionsuppgift, säger Hinnfors.

Tillfälle att profilera sig

– Moderaterna har å andra sidan haft mycket svårt att få gehör för sin stora vision om jobb, skatter och utanförskap. Att Reinfeldt skulle lämna temat om ordning i statens finanser verkar dock osannolikt.

Almedalen visade att feminismen och jämställdheten inte försvann efter EU-valet, så det lär återkomma även i de flesta av talen. För de små allianspartierna är det också ett ypperligt tillfälle att profilera sig.

– Just i år blir det intressant att se huruvida Allianspartierna kommer att agera friare och mer profilerat i ljuset av att Alliansen sannolikt förlorar regeringsmakten, säger Hinnfors.

Fakta: Sommartalen i augusti

Partiledarnas sommartal i augusti:

Jimmie Åkesson (SD), Sölvesborg 2/8.

Jan Björklund (FP), Göteborg 3/8.

Annie Lööf (C), Nacka 6/8.

Göran Hägglund (KD), Gekås i Ullared 10/8.

Stefan Löfven (S), Vasaparken i Stockholm 10/8.

Fredrik Reinfeldt (M), okänd plats 16/8.

Jonas Sjöstedt (V), Döbelns park i Umeå 17/8.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet